Spring til indholdet (Tryk Enter)

Kosten

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
Kosten - er grønt godt for øjnene? Øjenhospitalet Danmark giver ekserpertråd. Nyheder. AMD.

Hvordan kan du bevare et godt syn gennem kosten?

På Øjenhospitalet Danmark får vores personale ofte spørgsmålet: “Har kosten indflydelse på synet? Det spørgsmål vil vi nu bevare herinde – forhåbentlig til glæde (og måske inspiration) for alle interesserede.

Men da den menneskelige kost er et meget bredt emne, har vi valgt fokusere på “grøntsager”, som er en næringskilde for vigtige vitaminer og mineraler.

Er grønt godt for øjnene?

Det korte svar er: ja, grønt er godt for øjnene. Men hvordan kan det være, at grønt godt for øjnene?

Den korte forklaring er: for at menneskets øjne kan se, omdanner vores øjne det indgående lys til nervesignaler, som igen sendes videre til hjernen. Dvs. at lyset, som rammer sansecellerne i øjets baggrund (nethinden), bliver omdannet til nervesignaler, hvilket giver billeddannelsen i alverdens farver.

Men for at denne process kan fungere optimalt, så kræver øjnene næring, lidt ligesom kroppen har brug for næring for at kunne bevæge sig rundt og restituere.

De vigtige næringsstoffer øjnene kræver – kaldes for antioxidanter.

C-vitamin vigtig og optræder som antioxidant. E-vitamin, kobber og zink er også vigtige for at beskytte den bagerste del af øjet som er nethinden. Yderligere kan en god beskyttelse af nethinden opnåes ved også at indtage zeaxanthin og lutein i kosten.

Øjenhospitalet Danmark har gjort det lettere for dig, at forholde dig til ovenstående ved at liste nogle kendte madvarer op, som hver indholder en fin mængde næringsstoffer:

  • KÅL (ekstra højt indhold af lutein og zeaxanthin)
  • BROCCOLI (højt indhold af c-vitamin, lutein og zeaxanthin)
  • GRØNNE ÆRTER (ekstra højt indhold af lutein og zeaxanthin)
  • SPINAT (højt indhold af e-vitamin, lutein og zeaxanthin)
  • GRÆSKAR KERNER OG BØF (højt indhold af zink)

Internationale videnskabelige studier blandt ældre har påvist, at større doseringer af vitaminer og mineraler kan reducere risikoen for, at tør AMD udvikler sig til våd AMD med 25 %.

Eftersom kosten alene ikke kan forhindre udviklingen af tør AMD, men kun reducere udviklings-hastigheden af tør AMD, tilbyder Øjenhospitalet Danmark – som den eneste klinik i landet –  operationer til patienter med tør AMD. Kontakt vores øjenlæger gennem vores telefonpersonale på telefon 71 70 00 00 og/eller se ledige tider hos øjenlægen her.

Læs mere om vores operationer til personer med AMD her.

Spændende nye indlæg i vente

Over de næste fire uger vil vore eksperter nærmere beskrive: “hvad man som patient selv kan gøre for at opnå et bedre syn”.

Vi vil  som fokuserer på følgende spændende emner: