Spring til indholdet (Tryk Enter)

Flydere

Mange oplever at være generet af synshæmmende ”Øjenflydere”, som bedst kan forklares, som synsgener, hvor der glider uklarheder ind foran synet. Vi kan tilbyde en simpel laserbehandling.
Et par på en bænk sidder og kigger på udsigten og erfarer gener ved øjenflydere.

Floaters i øjet (Floaters) – Kan behandles sikkert og effektivt ved laser behandling

Mange oplever at være generet af synshæmmende ”Glaslegeme Flydere”, som bedst kan forklares, som synsgener, hvor der glider uklarheder ind foran synet. Måske har du oplevet, at irriterende “vandmænd”, “spindelvæv” eller “tåger” forstyrrer dit syn i det daglige? Det kan være Flydere.

Ny avanceret laser gør det muligt at fjerne Flydere. Fordelene er:

 • 85 % af patienterne kan hjælpes
 • Høj sikkerhed
 • Skånsom behandling
 • Ingen smerter – hverken under eller efter behandling
 • Ingen kirurgi = ingen ophelingstid

Hvorfor generer flydere synet?

Øjet er et sanseorgan, der reagerer på lys. Når nethinden påvirkes af lyset, sendes informationer til hjernen, som danner det endelige synsbillede. Forhindres lyset af Flyderne, forstyrres den information, nethinden sender til hjernen.

Illustrationen viser, hvordan sollys passerer gennem øjet til Nethindens celler. Cellerne stimuleres af lyset og sender signaler videre til hjernen, som danner synsbilleder. Har man generende Flydere i glaslegemet, forhindres lyset i at passere frit, fordi Flyderen kaster skygger på nethinden – disse skygger opfattes af hjernen som synshæmmende Flydere.

Illustration, lyset passerer gennem et øje.

Flyderne, du oplever, er uklarheder i øjets glaslegeme. På de tre illustrationer nedenfor er uklarhederne vist som hvidlige strukturer i midten af øjets glaslegeme. Udseendet og placeringen varierer og påvirkes synsmæssigt ved øjnenes bevægelser og lysforhold. Når lysstrålerne rammer de hvidlige strukturer i glaslegemet – Flyderne – giver det skygger på nethinden. Det er skyggerne fra Flyderne, der kan give oplevelsen af “bevægelige fluer”, “myg”, “sorte pletter”, “spindelvæv”, “diffust slør” eller “bevægelig grød” centralt i synet.

Flydere (floaters) kan give skyformede uklarheder.

Denne skylignende Flyder type forårsages ofte af den naturlige aldringsproces. Langt de fleste ældre har faktisk denne type Flydere. Man behandler kun såfremt Flyderne generer synet i hverdagen.

Flydere (floaters) kan give ring-formede uklarheder.

De Ringformede Flydere på billedet er større Flyder. Disse kan være meget generende, men placeringen og størrelse gør den velegnet til, at behandle med laseren. Der er gode muligheder for at opnå et synsforbedrende resultat.

Flydere (floaters) kan give spindelvæv-lignende uklarheder.

Spindelvævsformede Flydere optræder mest almindeligt hos lidt yngre mennesker. Denne tynde, tætte Flyder type kan vise sig, som flere prikker og/eller snorlignende spindelvæv. Afhængig af størrelse, og lokalisation i øjet, kan dette også behandles.

Stor ekspertise

Har døjet med ‘flydere’ i øjet og opsøgte Øjenhospitalet for at få råd og vejledning med henblik på evt. laseroperation. Undersøgelsen var ualmindelig grundig, både hos optometristen og hos øjenlægen, som begge var meget kompetente. Jeg havde mange spørgsmål, som blev besvaret grundigt og meget kompetent. Alt i alt en meget, meget fin oplevelse.
Roald Kramer, Øjenflydere

Laser Vitreolysis Patientvideoer

Patientvideo om person, som er behandlet for øjenflydere.

”Laserbehandlingerne har gjort en markant forskel for mit syn… Selvtilliden ved bilkørsel i trafikken er kommet tilbage…” (Lena, 62 år)

Patientvideo om person, som er behandlet for flydere (floaters).

“Der var en klar forbedring efter 1. behandling… Det tager kun 10 minutter og så er det overstået. Det gør slet ikke ondt eller noget…” (Britta, 72 år)

Få hjælp i dag

Klar til at opleve samme kvalitet af pleje som vores tilfredse patienter? Ring til os eller book en tid i dag.

Nyt studie viser, at laser vitreolyse er aldeles effektiv.

Videnskaben bag laser vitreolyse

I oktober 2017 bragte EUROTIMES (Europas største fagblad for refraktive øjenkirurger) et indlæg baseret på et større studie af Dr. Singh (USA). Studiet viste igen positive resultater for Laser Vitreolyse behandlingen.

Ud af 1.272 opererede patienter, var der kun 10 komplikationer, hvoraf alle komplikationer var blandt de første 50 patienter behandlet. Efter optimering af laserens koaksial belysning og off-axis belysning til præcist at kunne lokalisere Flyderne var der ikke registreret komplikationer blandt de resterende 1.222 patienter.

Lignende resultater blev fremvist af øjenlæge og kirurg Dr. Idrees, som kunne rapportere, at 87% af patienterne var meget tilfredse, 9% tilfredse og 4% ikke tilfredse.

Øjenhospitalet Danmark drøfter og vidensdeler med kollegiale øjenlæger for at sikre sig bedste resultater for alle patienter. Ved forundersøgelsen vil specialisten drøfte mulighederne med den enkelte patient.

Læs hele indlægget fra EUROTIMES her. Søg på “removing floaters”.

Videnskabelig artikel om Laser Vitreolyse kan hjælpe patienter med Flydere.

Ny forskning om laser vitreolyse viser positive resultater

En ny videnskabelig undersøgelse bragt i det anderkendte øjenlæge tidsskrift “JAMA Ophthalmology” i September 2017, viste positive resultater for Laser Vitreolyse behandlingen.

Undersøgelsens primære formål var, om YAG (red: navnet på udstyret) Laser Vitreolyse er en sikker og effektiv måde at behandle patienter med symptomatiske ring-formede Flydere (ring-formede Flydere beskrives i det nedenstående), samt lignende Flydere.

Konklusionen blev at der nu forelægger videnskabeligt evidensbaseret viden om, at  YAG laser vitreolyse hjælper personer med generende Flydere.

Læs om den nye forskningen fra JAMA tidsskriftet her.

Videnskabelig artikel om Laser Vitreolyse kan hjælpe patienter med Flydere.

Hvorfor vælge Øjenhospitalet Danmark?

Vores øjenbehandlinger er udformet med patienten i centrum. Fra første konsultation til efterbehandlingen, sikrer vi en holistisk, personlig og effektiv sundhedsoplevelse. Her er nogle grunde til at vælge vores behandlinger.
Hurtig Undersøgelser og Behandlinger

Vi sikrer hurtig behandling uden unødvendige ventetider, for hurtigere genoptagelse af din hverdag.

Erfarne øjenlæge og specialiseret personale

Vores øjenlægerne har stor erfaring og er dygtige til at udføre en bred vifte af øjenoperationer med stor præcision.

Personlig Konsultation

Vores øjenlæger bruger tid på at forstå dit specifikke problem, dine behov og dit livsstil for at foreslå den bedste behandling.

Øjenlågspecialist følger dig hele vejen

Fra start til slut er vores øjenlågspecialist med dig, og sørger for din komfort og velvære.

Omsorgsfulde læger

Vores læger tager sig tid til grundigt at tale med dig og forstå dine behov.

Største udvalg af øjenbehandlinger

Vi tilbyder det bredeste udvalg af øjenbehandlinger inden for den private sundhedssektor.

Flydere priser

Behandling

Øjenflydere undersøgelse

1.340 kr.

Forundersøgelse for øjen Øjenflydere / Floaters

Mange lider af varierende grad gener fra øjenflydere (uklarheder i øjets glaslegeme). Ved hjælp af avanceret laser teknik – laser vitreolyse – er det muligt at mindske de værste gener af flydere på en skånsom og smertefri måde.

Undersøgelsen og behandling er til dem, som er fyldt 40 år, og lider af vedvarende gener – ikke pludseligt opstået flydere. Dvs. du skal haft synshæmmende gener i minimum 3 måneder, mange har haft gener gennem flere år.

 

Hvad kan du forvente ved et besøg på Øjenhospitalet Danmark?

 • Ingen ventetid – eller meget kort ventetid
 • Selve undersøgelsen varer cirka 30 min.
 • God tid til at snakke med dig / din pårørende
 • Fokus på tryghed, kvalitet og sikkerhed
 • Specialiseret øjenlæger med høj faglighed
 • Vi finder den absolut bedste løsning til dig
 • Du kan forvente at få en afklaring og eventuelt en plan for et videre forløb.
 • 5-stjernet ★★★★★ patienttilfredshed
 • Kun 200 m fra S-tog station
 • Gratis parkering og kaffe/te/kakao
 • Pårørende er meget velkommen til forundersøgelsen

Tilskudsmuligheder

Du kan muligvis få tilskud til din undersøgelse hos Sygeforsikringen Danmark eller diverse Sundhedsforsikringer.

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark, så anbefaler vi dig, at tage kontakt til Sygeforsikringen Danmark forinden du kontakter os, så du ved om du er dækket.

Har du en Sundhedsforsikring anbefaler vi dig, at du kontakter dit forsikringsselskab og høre om du er dækket forinden du kontakter os. Er du ikke dækket, kan du altid rette henvendelse alligevel mod en egenbetaling.

Finansiering

I tilfælde af at en behandling eller operation er relevant for dig, så hjælper vi gerne med en fordelagtig finansiering. Det er en sikker, nem og attraktiv løsning ved en pålidelig dansk bank: Spar Nord.

0 kr.

Hør det fra andre

Det siger vores kunder

Vi sætter en ære i at have tilfredse kunder, der føler sig trygge; både ved vores kompetencer og vores medarbejdere.

Hvad er flydere?

Mange oplever fra tid til anden bevægelige Flydere, som på generende vis glider ind foran den centrale del af synet. De følger blikretningen og bevæger sig ofte irriterende langsomt med ens øjenbevægelser. Karakteristisk ses Flyderne tydeligere på en lys baggrund såsom en hvid væg, hvidt papir, PC skærm og i klart dagslys.

Patienterne beskriver deres synsgener med mange navne, herunder “flyvende myg” eller “fluer”, “bevægelige sorte pletter”, “spindelvæv”, “skygger”, “tåge”, “slør” eller blot Flydere.  På engelsk kaldes de “Floaters og på fransk “Mouches Volantes, som er de to ord, fagfolk anvender om diagnosen.

Flyderne er i sig selv ganske ufarlige. Derimod kan de i udtalt grad hæmme ens daglige synskomfort, såsom når man kører bil, læser, bruger sin computer, mobiltelefon eller udøver sport såsom tennis, golf eller sejllads. Under bilkørsel i klart dagslys kan Flyderne være særdeles generende, så meget, at man må lukke det ene øje for at se skarpt. I så fald kan det have synshæmmende konsekvenser.

Mange patienter med Flydere i glaslegemet har fået beskeden fra deres øjenlæge, at man desværre ikke kan afhjælpe ens synsgener. Dette hører heldigvis fortiden til, da en ny laser teknologi kan mindske og/eller fjerne Flyderne i glaslegemet. Behandlingen hedder Laser Vitreolyse. Behandlingsmetoden er skånsom, sikker, smertefri og kan gentages uden risiko for skader i øjet.

Hvorfor opstår flyderne?

Flyderne opstår med alderen i øjets glaslegeme og indtræder hyppigere hos personer med nærsynethed (myopi). Glaslegemet har især i den første del af vort liv en støttende funktion af vor synsskabende nethinde. Glaslegemet er en gelemasse bestående af 99% vand. I takt med alderen ændrer glaslegemet fylde og skrumper. I denne naturlige aldringsproces opstår uklarhederne – Flyderne. Processen er ufarlig og helt normal.

Opstår der pludseligt en markant øget mængde af Flydere med samtidig lysglimt, er det vigtigt at kontakte os for en nærmere og hurtig undersøgelse af nethinden. Dette for at udelukke og behandle forstadier til nethindeløsning. Ring blot på telefon 71 70 00 00.

Hvem har problemet?

Talrige danskere har synsgener fra synhæmmende Flydere, og for langt de fleste har beskeden i årevis været:

”Vi kan ikke hjælpe dig. Du må lære at leve med dine gener”.

Svaret skyldes, at man indtil nu kun har haft mulighed for en kirurgisk behandling kaldet en ”Glaslegeme operation” eller i fagsprog Vitrektomi. En Vitrektomi er en omfattende operation med en varighed på ca. 1 time. Den indebærer en vis risiko især for nethindeløsning, og har en længere ophelingstid. Derfor har man overvejende foretaget en Vitrektomi på de hårdest ramte patienter med massive synsproblemer. Den nye laser teknologi har en række fordele, og er meget sikker, hvorfor langt de fleste patienter kan tilbydes behandling.

Vi tilbyder behandlingen fordi…

Bevægelige Flydere i synsfeltet er et udbredt problem. Internationale undersøgelser og vore egne resultater viser, at Laser Vitreolyse er en sikker og effektiv behandling, som løfter ens synskvalitet og herved livskvalitet.

Øjenhospitalet Danmark er landets ældste private øjenhospital. Vi har altid fokuseret på at bruge vores specialviden. Siden 1985 har hospitalets målsætning været at tilbyde højt specialiserede, innovative og sikre behandlinger samt at behandle efter de nyeste internationale standarder. Vi har i flere år fulgt udviklingen indenfor Laser Vitreolyse tæt og har aktivt deltaget i dannelsen af det første europæiske øjenlægeselskab for Laser Vitreolyse. Vi er stolte over at være den eneste klinik/hospital i Danmark, som kan tilbyde Laser Vitreolyse, hvilken behandling allerede er kommet mange patienter til stor gavn.

Ny teknologi gør det muligt

Den avancerede laserteknologi har mange fordele og egner sig specielt til de patienter, som hidtil er blevet afvist en behandling af deres Flydere i glaslegemet.

De vigtigste fordele ved Laser Vitreolyse er:

 • 85 % kan afhjælpes for deres synshæmmende gener
 • Et bedre syn ved en sikker og skånsom behandling
 • Høj sikkerhed
 • Ingen smerter – hverken under eller efter behandlingen
 • Ingen restriktioner efter laserterapien
 • Man kan således leve et normalt liv i efterforløbet
 • Behandlingen kan gentages efter 1-2 måneder

Med laserbehandlingen forventer vi at kunne hjælpe 85 % af alle dem, som påvirkes af bevægelige synshæmmende Flydere. Ved forundersøgelsen afklares omfanget af dine Flydere og du får en prognose for din behandling.

Specialisterne, fra Øjenhospitalet Danmark, som kan fjerne øjenflydere.

Specialisterne bag behandlingen

Her ses nogle af de erfarne og specialiseret øjenlæger fra Øjenhospitalet Danmark, som står klar til at hjælpe dig.

Forundersøgelsen

Det er vigtigt, at man føler sig informeret på betryggende vis og har tillid til et behandlingsforløb. Af den årsag anbefaler vi altid, at en pårørende deltager ved forundersøgelsen, da det er gavnligt at man som patient, har én at drøfte situationen og mulighederne med.

Samtidig kan den pårørende være chauffør, som du vil have behov for, da du vil blive dryppet med pupiludvidende øjendråber ved forundersøgelsen, hvilket forhindrer bilkørsel i ca. 1 til 2 timer efter forundersøgelsen. Du får ved forundersøgelsen undersøgt, at dit øje er uden anden sygdom.

På billedet ses en øjenlæge, som undersøger en patient for flydere.

For at opnå et optimalt resultat skal du være opmærksom på, at du skal forvente mere end én laserbehandling. Derfor består din behandling altid af et pakkeforløb, hvor du i første omgang bookes til én laserbehandling og opfølgning. I opfølgningen vurderes det sammen med øjenlægen, om der er behov for mere end den ene laserbehandling.

Behandlingen med laser vitreolyse

På dagen for din laserbehandling anbefaler vi, at du ledsages af en pårørende. Du ikke må køre bil før ca. 4 timer efter din behanlding, fordi du vil få lokalbedøvende- og pupiludvidende øjendråber. Tag gerne et par solbriller med, som nedsætter generne fra de pupiludvidende dråber efter behandlingen.

Ved selve laserbehandlingen sidder du i en stol. Det er vigtigt, at du sidder behageligt for at undgå urolige bevægelser af hovedet. Hovedet hviler du på en bøjle, mens panden hviler mod et plastikbånd. Når du har sat dig godt til rette, placerer øjenlægen en speciel kontaktlinse på øjet. Du kan godt mærke at øjenlægen berører dig, men der er ingen smerte eller ubehag forbundet hermed. Dernæst starter laserbehandlingen, som udføres gennem et specieldesignet mikroskop.

Du skal ikke være nervøs for at opleve pludselig smerte. Laserbehandlingen er helt smertefri. Eneste gene kan være kortvarig blænding af det skarpe lys, men det aftager hurtigt.

Under selve behandlingen afgiver Lasermikroskopet en række kliklyde uden gener. Mange vil kunne observere små, mørke pletter og skygger – dette signalerer, at dine flydere opløses af laseren.

Laserbehandlingen varer mellem 15 og 20 min. per øje.

Øjenlægen behandler oftest kun et øje ad gangen. Ofte har man kun synshæmmende flydere i ét øje. Er det nødvendigt med behandling af begge øjne, aftales det til forundersøgelsen.

Det er forventeligt, at man vil have behov for 1-2 laserbehandlinger per øje. Antallet af behandlinger bestemmes af omfanget af dine synsgener. Det er normalt, at der i et pakkeforløb udføres op til 3 laserbehandlinger per øje.

Hvad kan du forvente kort efter behandlingen?

I det første døgn vil øjnene været påvirket af lysfølsomhed pga. pupiludvidende øjendråber. Det tager typisk et døgn før din(e) pupiller trækker sig sammen. Det er helt normalt, at synet er sløret det første døgn på grund af øjendråberne.

I starten vil nogle patienter kunne observere små, mørke pletter eller bobler i nederste del af synsfeltet umiddelbart efter behandlingen. Disse små ”bobler” vil hurtigt opløses og er positive tegn på effekten af behandlingen.

Langt de fleste vil kort efter laserbehandlingen opleve et klarere syn. Dine tidligere gener fra Flyderne kan allerede være mindsket markant kort tid efter terapien. Imidlertid må man have tålmodighed med, at generne fra Flyderne med bevægeligt slør aftager gradvist over uger til måneder efter behandlingerne. Slutresultatet er, at mere end 85 % af de laserbehandlede patienter oplever at blive afhjulpet deres synshæmmende gener efter 1-3 behandlinger med laser.

Hvem står bag dit forløb?

Du vil altid blive fulgt af den samme øjenlæge, men ved ét behandlingsforløb kommer du til at møde flere fra personalet på Øjenhospitalet Danmark. Vi har flere specialister, der behandler øjensygdomme og de understøttes af vores administration. De sørger også for at hjælpe dig igennem dit forløb. Særligt for vores Vitreolyse behandlingsforløb vil du møde vores øjenlæger Niels Vesti Nielsen eller Andreas Helgesen samt vores dygtige lægesekretærer og patientrådgivere.

Øjenhospitalet Danmark har mange års erfaring med at håndtere komplekse problemstillinger og individuelle forløb. Synet er absolut en uundværlig sans og som har indflydelse for vor livskvalitet. Vi lytter til din situation og udfordringer, som vi anser for, at være en vigtig del af din behandling. Derfor investeres der tid i dialogen med dig og dine pårørende både før og efter behandlingen. Vores eksperter forstår sig på såvel de menneskelige faktorer som på de faglige og vi har erfaret at dette skaber tillid og tryghed for mange patienter.

Din vej til et bedre syn – uden ventetid

På Øjenhospitalet Danmark er vi ingen ventetid på hverken undersøgelser eller konsultationer. Det er ganske enkelt at komme igang – også med behandling.

1

Book din første konsultation

Book din første konsultation med vores kyndige læger. De sørger for at give dig en grundig undersøgelse, hvor dine udfordringer kortlægges og en videre plan lægges.

2

Start din behandling

Når der er lagt en plan for din behandling, kan der bookes et tidspunkt for behandling med det samme. Du kan også ringe senere hen og aftale nærmere med vores sygeplejersker.

3

Se verden med friske øjne

Når din behandling er vel overstået, er du klar til at se verden med friske øjne. Et godt og klart syn højner livskvaliteten og sikre at du kan være ordentligt til stede, når livets vigtige begivenheder folder sig ud.

Billedgalleri

Vi kan vise dig dét du kan forvente

Vi ved at det kan være forbundet med usikkerhed og nervøsitet at træde ind på en øjenklinik. Derfor vil vi gerne vise dig dét du kan forvente at se, når du starter din rejse med os.