Spring til indholdet (Tryk Enter)

Tørre øjne

Vi hjælper dig med en grundig undersøgelse, en afklaring og en eventuelt plan for et videre forløb, i så fald finder den absolut bedste løsning til dig.
En ung dame, som lider af tørre øjne.

Tørre øjne – nye muligheder

47% af alle som besøger øjenlægen, har problemer med “tørre øjne”. Tørre øjne er ikke farligt, men kan være meget generende.

Er du blandt de mange, som oplever symptomer på tørre øjne? Måske kender du selv til følgende situationer:

 • Dine øjne er røde, irriterede og tørre.
 • Du har svie, synsslør og/eller tåreflåd med grusfornemmelse.
 • Du føler dig generet af dine kontaktlinser i løbet af dagen.
 • Du vågner med ubehagelig tørhed i øjnene.
 • Dit syn driller ved læsning, brug af mobil og/eller computer.
Billedet viser en person, som drypper sine øjne med øjendråber.

Mange føler, at den hidtidige behandling mod tørre øjne – oftest i form af øjendråber – har begrænset effekt. Ny forskning har nu gjort nye behandlingsformer mulige. Behandlingsformerne kan mere effektivt lindre symptomerne på tørre øjne. Øjenhospitalet Danmark har specialiseret sig i disse nye behandlingsformer.

Hvorfor får du tørre øjne?

Oftest er tørre øjne en kombination af nedenstående årsager:

 • Sol, vind, støv og røg
 • Brug af kontaktlinser
 • Alder og overgangsalder
 • Tørt og varmt indeklima
 • Rum med aircondition
 • Visse typer af medicin
 • Allergi og irritation
 • Brug af computerskærme
 • Autoimmune sygdomme, herunder Sjögrens syndrom
 • LASIK laser operation og anden refraktiv kirurgi

Ved en undersøgelse kan vores specialist fortælle, hvordan vi kan mindske dine gener.

en dame oplever tørre og irriterede øjne ved brug af mobiltelefon

Ny lovende behandling af tørre øjne & øjenkatar.

Som konsekvens af moderne livsstil med f.eks. skærmarbejde, tørt indeklima og kontaktlinser, er tørre øjne en folkesygdom.

Rigshospitalet har ved en undersøgelse konstateret at 24%, i alderen 30 til 60 år, har symptomer på tørre øjne. Tilsvarende har et norsk studie vist samme resultat, at 24,4% har symptomer på tørre øjne. Omfanget er reelt større, idet hele 47%, uanset alder, er i risikogruppe for at udvikle tørre øjne.

Indtil for få år siden betragtede man tørre øjne, øjenkatar og øjenlågsbetændelse som forskellige tilstande. Nyere forskning har vist, at tørre øjne symptomer, udvikles over en årrække og kan bestå af flere elementer: bl.a. øjenkatar, øjenlågsbetændelse, tilstoppede kirtler, manglende olie og/eller vand i tårefilmen. En bedre faglig forståelse har medført, at personer som lider af tørre øjne, kan få en mere målrettet og effektiv behandling.

Billedet viser tørre øjne specialister fra Øjenhospitalet Danmark.

Vores specialister som du kan møde på klinikken, fra venstre: tørre øjne specialist og øjenlæge, Gönül Özer og tørre øjne specialist og optometrist, Berit. Ønsker du at vide mere om vores personale, så kan du klikke på den grøn tekst.

Kan behandlingen hjælpe dig?

Langt de fleste vil kunne mærke fremskridt/bedring af symptomerne ved behandlingen. Blandt de mere klassiske symptomer, som behandlingen kan mindske, findes følgende:

 • Irriterede, tørre og røde øjne
 • Klistrede øjne med skorpedannelse i vipperne
 • Tilbagevendende bygkorn
 • Følelse af at øjnene ofte løber i vand
 • Følelse af træthed, svien, kløen eller grus i øjnene

Eftersom symptomerne kan variere fra person til person, råder vi alle til at få foretaget en grundig forundersøgelse. Forundersøgelsen vil afdække årsagerne til din tørre øjne problematik. Ved forundersøgelsen tager vi os god tid til at lytte til din beskrivelse af symptomer og gener, og til at undersøge dine øjne. Herefter lægges der en individuel plan for bedst mulig at mindske dine symptomer og give dig det bedste resultat.

Få hjælp i dag

Klar til at opleve samme kvalitet af pleje som vores tilfredse patienter? Ring til os eller book en tid i dag.

En individuel plan

Vores øjenlæger og specialuddannede personale kan tilbyde dig en professionel og dybdegående tilgang til dine tørre øjne. Vi adskiller os ved, at kunne tilbyde en bred palette af behandlingsmuligheder og tiltag, som tilpasses den enkeltes behov.

I praksis er det nemlig meget forskelligt, hvad der virker for den enkelte. Nogle kan have gavn af øjendråber, hvor andre ikke mærker en bedring. Nogle kan mærke fremgang ved lysbehandling, hvor andre har brug for en kombination af lysbehandling, rensning af øjenlågskanterne og øjendråber. Fordi vores øjne er så forskellige, kræver det en individuel skræddersyet plan.
Den individuelle plan er et tilpasset forløb over en længere periode med ofte flere behandlinger. En løbende kontrol justerer behovet og undervejs vil du få rådgivning om de bedst egnede øjendråber og -produkter, samt brugen af dem.

Billedet viser en patient som får lysbhehandling for tørre øjne.

For første gang i 13 år…

Channa, 28 år:

“I 13 år har jeg haft problemer med tørre øjne. Jeg har været til 6 forskellige øjenlæger og én i udlandet. For første gang har jeg følt at informationsgrundlaget var bedre, bedre maskiner, flere muligheder, fra start blev jeg mødt med forståelse fra personalet og en handlingsplan. Efter et kort forløb havde mine øjne det bedre og jeg havde færre symptomer.”

Læs evt. flere patientudtalelser under anmeldelser.

tørre øjne udtalelse, øjenhospitalet danmark

Udvikling af tørre øjne over tid

Tørre øjne udvikles over en årrække. Udviklingen kan resultere i en gradvis forværring af dine gener/symptomer. Måske føler du, at dine øjne bliver tiltagende irriterede og røde? Måske føler du, at dine øjne klør mere og mere? Det kan også være, at du føler de øjendråber, som virkede engang, ikke længere virker lindrende på samme måde. Årsagen er, at tørre øjne udvikles og forværres over tid.

Nedenstående graf viser hvordan forværring af symptomer (over tid) kræver ekstra behandling. Tørre øjne er en kompleks lidelse, som kræver behandling på flere forskellige niveauer. Øjenhospitalet Danmark har fokus på denne kompleksitet og tilbyder derfor flere forskellige behandlingsmuligheder og tiltag, som tilpasses den enkeltes behov.

Billedet viser tørre øjne udvikling over tid.

Graf: Over en årrække kan der opstå en gradvis forværring af symptomer, som kræver en intensiveret behandling. Når symptomerne igen er af mere mild karakter, vil der kun være behov for vedligeholdende behandling.

Hvorfor vælge Øjenhospitalet Danmark?

Vores øjenbehandlinger er udformet med patienten i centrum. Fra første konsultation til efterbehandlingen, sikrer vi en holistisk, personlig og effektiv sundhedsoplevelse. Her er nogle grunde til at vælge vores behandlinger.
Hurtig Undersøgelser og Behandlinger

Vi sikrer hurtig behandling uden unødvendige ventetider, for hurtigere genoptagelse af din hverdag.

Erfarne øjenlæge og specialiseret personale

Vores øjenlægerne har stor erfaring og er dygtige til at udføre en bred vifte af øjenoperationer med stor præcision.

Personlig Konsultation

Vores øjenlæger bruger tid på at forstå dit specifikke problem, dine behov og dit livsstil for at foreslå den bedste behandling.

Øjenlågspecialist følger dig hele vejen

Fra start til slut er vores øjenlågspecialist med dig, og sørger for din komfort og velvære.

Omsorgsfulde læger

Vores læger tager sig tid til grundigt at tale med dig og forstå dine behov.

Største udvalg af øjenbehandlinger

Vi tilbyder det bredeste udvalg af øjenbehandlinger inden for den private sundhedssektor.

Tørre øjne priser

Behandling

Tørre øjne undersøgelse

1.650 kr.

Tørre øjne kan have mange årsager. Vi har specialiseret os i nye behandlinger og metoder, som kan afhjælpe og lindre gener for personer med tørre øjne. Behandlingerne hviler på nyeste forskning.

For at kunne afdække årsagen til netop dine tørre øjne foretages en række specialundersøgelser og tests, som danner basis for en eventuel behandlingsplan.

Din forundersøgelse er tilrettelagt således:

1. trin: Undersøgelse og test ved optometrist
2. trin: Undersøgelse og samtale med øjenlægen
3. trin: Afrunding og planlægning af et eventuelt forløb

 

Hvad kan du forvente ved et besøg på Øjenhospitalet Danmark?

 • Ingen ventetid – eller meget kort ventetid
 • Selve undersøgelsen varer cirka 45 min.
 • God tid til at snakke med dig / din pårørende
 • Fokus på tryghed, kvalitet og professionalisme
 • Specialiseret øjenlæger med over 30 års erfaring
 • Vi finder den absolut bedste løsning til dig
 • Du kan forvente at få en afklaring og eventuelt en plan for et videre forløb.
 • 5-stjernet ★★★★★ patienttilfredshed
 • Kun 200 m fra S-tog station
 • Gratis parkering og kaffe/te/kakao
 • Pårørende er meget velkommen til forundersøgelsen

Tilskudsmuligheder

Du kan muligvis få tilskud til din undersøgelse hos Sygeforsikringen Danmark eller diverse Sundhedsforsikringer.

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark, så anbefaler vi dig, at tage kontakt til Sygeforsikringen Danmark forinden du kontakter os, så du ved om du er dækket.

Har du en Sundhedsforsikring anbefaler vi dig, at du kontakter dit forsikringsselskab og høre om du er dækket forinden du kontakter os. Er du ikke dækket, kan du altid rette henvendelse alligevel mod en egenbetaling.

Finansiering

I tilfælde af at en behandling eller operation er relevant for dig, så hjælper vi gerne med en fordelagtig finansiering. Det er en sikker, nem og attraktiv løsning ved en pålidelig dansk bank: Spar Nord.

Hør det fra andre

Det siger vores kunder

Vi sætter en ære i at have tilfredse kunder, der føler sig trygge; både ved vores kompetencer og vores medarbejdere.

Generelt om tørre øjne

Tørre øjne er en tilstand i øjnene og skyldes oftest en nedsat tåreproduktion eller at kvaliteten af tårerne er ændret. Det kan også skyldes, at selve tårevæsken ikke kommer i kontakt med øjets overflade, som dermed mister evnen til at blive fugtet. Sagt på anden vis, tørre øjne er en øjenlidelse, der påvirker kvaliteten og mængden af tårer. Det resulterer i at øjnene føles tørre og irriterede.

Kontaktlinser og tørre øjne

Det er et almindeligt problem, at brug af kontaktlinser kan give tørre øjne. Det er derfor også en af årsagerne til, at vi ser mange patienter stoppe med brug af kontaktlinser.

Problemet opstår idet at kontaktlinsen, som ligger oven på tårefilmen, absorberer en del af øjets tårer. Dette kan føre til at øjnene bliver tørre. I kombination med for eksempel skærmarbejde og et tørt (inde)miljø kan dette have en medbestemmende faktor på øjets tørhed.

Hvad kan du selv gøre?

Der findes forbedrende linsematerialer, som gør det muligt for øjnene at “ånde” bedre. Ligeledes, kan kontaktlinser med øget komfort lindre symptomerne for at øjnene bliver tørre. Øjendråber kan også være en del af en behandling, hvilket øjenlægen rådgiver patienten om.

Kontaktlinser og tørre øjne. Øjenhospitalet Danmark.

Andre sygdommes påvirkning

Som vi skrev i et ovenstående afsnit bliver øjnene tørre pga. en nedsat tåreproduktion eller en øget tårefordampning. Synslidelsen kan også være forårsaget af andre sygdomme og medicin.

 • Autoimmune sygdomme. Der findes omkring 80 forskellige typer af autoimmune sygdomme, såsom:
  • Sjögrens syndrom
  • Multipel Sklerose (MS)
  • Ledegigt
  • Lavt og højt stofskifte

Disse sydomme kan påvirke de kirtler og celler, der er nødvendig for en tåreproduktion. Flere typer medicin menes også, at kunne gøre øjnene tørre, herunder:

 • Næsedråber, beta-blokkere, vanddrivende midler, midler mod depression, beroligende medicin, håndkøbsantihistaminer og præventionsmidler til indtagelse gennem munden.
Ældre mand smiler, mens han holder sine briller.

Øjendråber og tørre øjne

Symptomerne ved tørre øjne kan lindres ved øjendråber. Øjendråber fås som dråbeflasker og enkeltdosispakninger med varierende ‘viskositet’ (hvor tyktflydende dråberne er), samt specifik kombination af aktive stoffer. Dråberne smører øjnene med en beskyttende hinde. Formålet med dråberne er at efterligne den tårefilmen, der normalt beskytter øjet.

Hvorfor virker øjendråber ikke for dig?

Tørre øjne skyldes ofte en kronisk inflammation (betændelse) som er opstået i øjenlågsranden. Årsagen er, at ens bakterieflora, også kaldet biofilmen, gennem mange år har påvirket øjenlågets porer og kirtler. Øjets naturlige biofilm fjernes dog ikke af øjendråberne, og det kan være her – i øjenlågskantens bakterier – at problemet er opstået. Ydermere, kan hyppigt og langvarig brug af øjendråber give allergiske reaktioner og gøre det smertefuldt at dryppe. Vi kan nu tilbyde en unik behandling, som effektivt og nænsomt kan mindske problemerne med tørre øjne.

Billedgalleri

Vi kan vise dig dét du kan forvente

Vi ved at det kan være forbundet med usikkerhed og nervøsitet at træde ind på en øjenklinik. Derfor vil vi gerne vise dig dét du kan forvente at se, når du starter din rejse med os.