Spring til indholdet (Tryk Enter)

Rygning skader det synet?

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
Er rygning og tobak skadeligt for synet? Øjenhospitalet Danmark giver svar. Nyhed. AMD og Øjenforkalkning.

Skader rygning dit syn?

En nyere dansk undersøgelse fra 2019/2020 har vist, at 80 % af de adspurgte danskere ikke ved, at rygning kan føre til synstab. Rygning påvirker nemlig ikke kun lungerne, men hele kroppen – i særdeleshed synet. Faktisk kan længerevarende rygning føre til blindhed. I dette indlæg får du hurtig indsigt i emnet, og hvad du skal være opmærksom på.

Kan rygning gøre dig blind?

D. 8. august 2021 bragte DR TV Avisen et indslag om hvordan rygning skader synet. Men det er mange rygere ikke klar over. En nyere dansk undersøgelse 2019/2020 udført af Øjenforeningen og Optikerforeningen, viser endda, at hele 80 % af de adspurgte ikke ved, at rygning kan føre til skader på synet og blindhed.

Billedet viser et indslag bragt af DR TV Avisen vedr. rygning skader synet

Rygning kan skade synet på følgende måder:

  • Rygning er den udefrakommende faktor, der har størst betydning for om vi udvikler øjensygdomme.
  • Rygere har op til 4 gange så stor sandsynlighed for at udvikle nogle af de synstruende øjensygdomme, som eksempelvis AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration).
  • Med alderen udvikler vi alle grå stær, som er uklarheder i linsen. Men sandsynligheden for at udvikle grå stær er dobbelt så stor hos rygere.
  • Sandsynligheden for at udvikle tørre øjne og øjenbetændelse fordobles også ved rygning. Det skyldes at stofferne i cigaretrøgen beskadiger øjets bindehinde og slimhinde.
  • Læs evt vores korte, dog ikke særligt glædesfyldte, artikel om, hvordan rygning under graviditet kan skade barnets syn.

Hvorfor kan rygning gøre dig blind?

Svaret er: manglende ilt. Ligesom resten af kroppen, har øjnene brug for ilt. Rygning skaber dårlige forhold for iltoptagelsen i blodet og iltens transport rundt i hele kroppen. Når øjnene ikke får nok ilt, kan de begynde at udvikle øjensygdomme. Vores øjenlæger ser (desværre) dagligt skader på synet, som skyldes rygning – fordi cigaretterne gør, at øjnene ikke får nok ilt. I værste fald kan der komme så svær skade på øjnene pga kompromitteret iltforsyning, at man simpelthen mister evnen til at se.

Hvor vigtigt er synet?

Det er essentielt for livskvaliteten at opretholde denne del af synet. Ifølge Værn om Synet (2016) er “stærkt svagtseende med et restsyn på 1 % villig til at ofre hele 74 % af deres resterende levetid, hvis de kunne få synet tilbage”. Øjenhospitalet Danmark udvikler AMD-studier for, hvordan synet påvirker den enkelte patients livskvalitet og det kan konkluderes, at der er en sammenhæng mellem et nedsat syn forårsaget af AMD og nedsat livskvalitet.

Hvad kan du selv gøre?

Stop med at ryge. Det lyder banalt, men det er videnskabeligt dokumenteret, at det er endegyldigt det mest effektive middel mod aldersrelateret øjensygdomme, som man selv er herre over. Herudover anbefales det, at man blive tilset af en øjenlæge for at blive klogere på ens øjnes status.

Vi kan anbefale en udvidet undersøgelse, hvor en erfaren øjenlæge og optometrist undersøger dine øjne og giver dig en præcis kortlægning af dine øjnes sundhed, trivsel og potentielle øjensygdomme.

Læs mere under vis ledige tider hos øjenlægen. Du er også altid velkommen til at ringe 71 70 00 00 og få en snak med vores personale.

Vi har også kommenteret kort på en artikel bragt af DTU, hvor der forskes i hvordan solceller muligvis kan afhjælpe blinde. Læs artiklen om solceller i øjet her.