Spring til indholdet (Tryk Enter)

Solceller i øjet

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
Danske forskere arbejder på at få solceller i øjet. AMD Nyheder Øjenhospitalt Danmark.

Solceller i øjet – en løsning til blinde?

Øjenhospitalet Danmark bringer aktuelle nyheder fra øjenfaget til sine interesserede læsere. Nyhederne omhandler ny forskning og teknologi, kommende øjenbehandlinger, samt studier af vores egne specialister.

Mange forskellige arbejds- og forskningsområder mødes ved forskningen i emnet; “solceller i øjet”. Forskere har siden 1960’erne haft visioner om at gøre blinde seende med såkaldte ‘elektroniske implantater’, dog har de store fremskridt manglet. Et muligt gennembrud og løsning kan ligge i brugen af ny teknologi; nemlig solceller.

Hvorfor solceller? Rationalet, som forskerne arbejder ud fra er, at solceller grundlæggende fungerer på samme måde som øjets synsceller (fotoreceptorer). En solcelle absorberer lys og producerer et elektrisk signal. Fotoreceptorer omsætter lys til nervesignaler ved kemiske processer.

Ifl. forskningsgrupper er det smarte, at man kan indsætte en solcelle bag den blindes nethinde og figurere “synsceller” ved at absorberer det naturlige lys og danne strøm til at stimulere nervecellerne. Den tilsigtede konsekvens er, at give den blinde mulighed for at “se” gennem en række lysglimt. Et forsøg har vist, at nogle forsøgspersoner var i stand til at genkende skrift igen. Dog er resultaterne mindre lovende på nuværende tidspunkt.

Kan solceller i øjet hjælpe AMD patienter?

Ifl. forskere er det naturlige lysindfald ikke kraftigt nok til at få solcellerne til at virke optimalt. Selv de mest avancerede solpaneller, som er for dyre til at sætte på hustage, og som kun bruges indenfor forskningen, er ikke effektive nok. Sagt med andre ord; nutidens solpaneller når ikke øjets fotoreceptorer til sokkeholderne. Herudover er der stadig en lang række tekniske udfordringer, såsom; at finde en passende optisk løsning (en brille, uden brug af ledning), der kan forstærke det naturlige lys med en passende bølgelængde, som uden fare rammer rigtigt på øjets nethinde, og skaber nok strøm udfra en silicium-opbygget solcelle. Dernæst, skal solcellen være biokompatibel, opbygge en sikker ladning og afgive den igen på sikker vis – alt sammen forudsat at en øjenkirurg kan placere solcellen i perfekt nøjagtighed bag nethinden.

Om solceller i øjet kan gøre en forskel for patienter med nethindesygdomme, såsom AMD (øjenforkalkning), er endnu uvist. Men Øjenhospitalet Danmark følger den indlandske og udenlandske forskning med stor interesse.

Få hjælp i dag

Bestil tid til AMD forundersøgelse på telefon.

Mulig behandling til AMD patienter

Den ovenstående forskning henvender sig til patienter som er blinde, hvor synet er uopretteligt. Hvad der har betydning for AMD-patienter, uanset dets stadie, er rettidig behandling. AMD er den hyppigste årsag til læseblindhed i Danmark. Cirka 12 % befolkningen på over 60 år har symptomer på AMD, og derfor rådes alle til at opsøge kvalificeret øjenlæge til en regelmæssig øjenundersøgelse.

Gennem Øjenhospitalet Danmark er det muligt at afhjælpe gener, opnå synsforbedringer og/eller stabilisere AMD udviklingen. Formålet med Øjenhospitalet Danmarks AMD behandlinger er, at bevare så godt et syn så længe som muligt. Afhængig af stadiet for AMD sygdomme tilbydes forskellige typer af behandlinger. Det vurderes ved en grundig undersøgelse, hvad man egner sig bedst til og ligeledes, hvad man kan forvente, at opnå ved en behandling.

Du kan læse om de enkelte AMD behandlinger her.

Du kan læse mere om DTU’s arbejde med solceller i øjet her.