Spring til indholdet (Tryk Enter)

Rygning under graviditet

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
Rygning under graviditet. Øjenlæge uden ventetid. Øjenhospitalet Danmark.

Kan rygning under graviditet skade dit barns syn?

Et nyt dansk studie, hvor 1.323 danske børn født i år 2000 er blevet undersøgt, omtales i det videnskabelig tidsskrift “JAMA Ophthalmology“, har dokumenteret at barnets syn skades af rygning under graviditeten.

Mange er formentlig klar over, at hvis moderen ryger under graviditeten, så kan det skade fosteret. Men nu kan det altså påvises gennem forskning, at børn af mødre, som har røget under en graviditet har påvirket syn forårsaget af færre synsnerver end andre børn. Det danske studie er foretaget i et samarbejde mellem Københavns Universitet, Sjællands Universitetshospital og Rigshospitalet har påvist, at disse børn har fem procent tyndere synsnerver end andre børn.

Ønsker du personlig rådgivning?

Klar til at opleve samme kvalitet af pleje som vores tilfredse patienter? Ring til os eller book en tid til øjenlægen i dag.

Rygning under graviditet giver anledning til tyndere synsnerver

Øjenlæge og ekspert, lektor Inger Christine Munch, har forklaret overfor dagbladet Politiken, at tyndere synsnerver kan betydning senere i livet. 5 procent betyder nødvendigvis en stor forskel for et barn på henholdsvis 12-13 år. Men eftersom vi mister nervetråde gennem hele livet, så vil man typisk opleve huller i synsfeltet. Her er et reduceret antal nervetråde ikke en fordel for synet. Ifølge Inger Christine, så kan det have konsekvenser for sundhedssektoren, som skal hjælpe de mødre der ikke kan holde op med at ryge, når de bliver gravide. Forskningen vil blive ved med at følge børnenes synsmæssige udvikling og analysere hvilke konsekvenser rygning har på sigt, ligeledes hvilke øjensygdomme der er såkaldt “overrepræsenteret” blandt disse børn.

Resultaterne giver anledning til nye studier. Forskere og eksperter i øjensygdomme kan se nærmere på, om andre dele af et fosterets centralnervesystem påvirkes af rygning under graviditet.

Rygning kan også have indflydelse på aldersrelateret øjenlidelser, så som grå stær. Ifølge en større amerikansk undersøgelse, har rygere 60 procent øget hyppighed for grå stær.  Grå stær, som udvikler sig på bagsiden af linsen (posterior subcapsulær stær), ses cirka 2,6 gange så hyppigt hos rygere end hos ikke-rygere.

Ønsker du at læse mere?

Barn som skeler? Vi har skrevet en side om skele-undersøgelse.
Du kan læse videre om hvilke øjenoperationer og behandlinger som Øjenhospitalet Danmark tilbyder her.

Du er altid velkommen til at ringe på telefon 71 70 00 00 for yderligere personlig rådgivning.