Spring til indholdet (Tryk Enter)

Motion

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
Motion - er motion træning og aktivitet godt for øjnene? Øjenhospitalet Danmark giver ekserpertråd. Nyheder. AMD.

Er motion godt for dine øjne?

Vi ved alle, at motion er godt for helbredet. Men er det også godt for øjnene? Det er nu kommet videnskabelig bevis for, at motion er godt for øjnene.

Fra 60-års alderen og som årene skrider frem er vi i en stigende grad disponible for, at udvikle aldersrelateret sygedomme som Grå Stær eller AMD (øjenforkalkning). AMD står for en aldersbetinget degenerering (eller gradvist nedbrydning) af øjets ”gule plet”.

Hvad betyder ”den gule plet” så? Den gule plet, som sidder i øjets nethinde – hvilket er den bagerste del af øjet – er en særdeles vigtig del af øjet. En stor koncentration af synsceller sidder nemlig her. Disse synsceller reagerer på det lys, som kommer ind gennem øjet, og på et lille område af cirka 1 kvadrat mm dannes læsesynet og farvesynet.

Men med alderen opstår der ”drusen” eller ”druser” i og omkring den gule plet. Druser er små aflejringer af affaldsstoffer.

Druser kan være en indikator på tidlig AMD (eller øjenforkalkning), hvilket er den hyppigste årsag for blindhed i den vestlige verden. (Grå Stær er den hyppigste årsag i den østlige del af verden.) Symptomerne er, at læsesynet ødelægges, hvilket sker da synscellerne nedbrydes. Herefter kan den næste synsmæssige reduktion være, at det centrale syn forsvinder.

Et såkaldt ”Amsler Grid”, som er en selvhjælps test, kan kontrollere om synet er påvirket af en tidlig ”våd AMD”.

TEST dig selv for AMD med ”Amsler Grid” her.

Motion og AMD

En undersøgelse fra Danmark har påvist, at regelmæssig motion nedsætter risikoen for aldersrelateret øjenlidelser, som AMD. De 900 deltagere, som indgik i undersøgelsen (alle mellem 30-60 år), hvoraf 14% havde små druser. Det blev bevist, at deltagerne, som var fysisk aktive 7 timer om ugen – herunder al slags aktivtiet: såsom løb, cykling, havearbejde etc. – havde tre gange mindre risiko for at tidlig AMD end deltagerne, som kun havde to timers ugentlig aktivitet.

På baggrund af ovenstående og vores lange erfaring indenfor øjensygdomme, så er det Øjenhospitalet Danmarks anbefaling, at man bestræber sig på, at have 1 times daglig aktivitet. Men alt tæller, bruger du trapper – tæller det, lufter du hunden – tæller det. Det kan hurtigt blive til en time.

Øjenhospitalet Danmark tilbyder, som den eneste og første klinik i landet, specielle og avanceret linseoperation til AMD patienter, hvilket kan give patienten et bedre syn.

Eller ring til os og få en snak på telefon: 71 70 00 00.

  • Følg med i næste uge, hvor vi ser nærmere på kosttilskud.

Mange venlige hilsner,
Øjenhospitalet Danmark