Spring til indholdet (Tryk Enter)

Kosttilskud

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
Kosttilskud - er det godt for øjnene? Øjenhospitalet Danmark giver dig svaret.

Er kosttilskud godt for dine øjne?

Denne side vil hovedsageligt omhandle kosttilskud i forhold til patienter med Aldersrelateret makuladegeneration (AMD), også kendt som øjenforkalkning. AMD er den almindeligste årsag til læseblindhed eller svær synsnedsættelse i den vestlige verden, herunder Danmark.

I 2001 blev resultatet af et stort amerikansk studie med over 3600 deltagere offentliggjort. Samlet viste studiet, at for deltagere med større druser (aflejringer i nethinden) blev risikoen for udvikling af fremskreden AMD nedsat med 25% i behandlingsgruppen. Studiet viste også, at indtagelse af høje doser af vitamin E, C, kobber og zink, samt beta-karotene nedsatte risikoen for udvikling af AMD på 2. øje hos deltagere med synsnedsættelse pga. AMD på 1. øje. I 2013 fulgte National Eye Institute op med et studie, hvor man her undersøgte om beta-karotene – som øger risikoen for lungekræft – kunne erstattes af lutein og zeaxanthin. I dag indgår lutein og zeaxanthin i de generelle kosttilskuds anvisninger.

Få hjælp i dag

Klar til at opleve samme kvalitet af pleje som vores tilfredse patienter? Book en tid eller ring til os i dag.

Anbefales AMD patienter kosttilskud?

Store studier kan pege på nogle generelle tendenser. Det er dog meget individuelt, hvilken effekt kosttilskud har for øjnene. Når det er sagt, så er det altid hensigtsmæssigt at være i en god vitamin-balance, forstået på den måde, at man ikke er i underskud på fx. C-vitamin eller E-vitamin.
Patienter med høj risiko for at udvikle den våde form for AMD kan opnå gevinst ved at indtage kosttilskud, herunder og særligt:

  1. Patienter med mange store druser og synsnedsættelse pga. AMD
  2. Patienter med druser og med nære slægtninge med synstab pga. AMD
  3. Patienter med våd AMD på et øje.

Eftersom kosttilskud ikke har nogle dokumenteret effekt på druser eller beskadiget nethinde, når der allerede er udviklet en våd AMD på begge øjne, så vil behandlingen stoppes.

Forbehold vedr. øjne og kosttilskud

Rent generelt kan følgende forebehold nævnes for læseren:

  • Kosttilskud med beta-karoten må ikke anvendes af rygere, ej heller ikke af tidligere storrygere eller andre personer med øget risiko for lungekræft.
  • Store dosis af C-vitamin kan forsure urinen og fremme en opbygning af nyresten.
  • Ved malign sygdom bør et høj dosis af antioxidanter undgås.

En god afbalanceret kost kan imødekomme vitaminer og mineraler. Lutein og zeaxanthin kan også findes i koste, særligt i spinat og kål.

Få råd og vejledning

Der findes mange kosttilskud og nye kommer til løbende. Som udgangspunkt bør du altid spørge din egen læge til råds, hvis du er i tvivl. Du kan også få råd og vejledning hos vores øjenlæger på Øjenhospitalet Danmark. Ring blot på telefon 71 70 00 00 for at aftale en tid til konsultation, så rådgiver vi dig om kosttilskud.