ICL behandling
- Ingen ventetid
- Opnå det bedste syn muligt
- Bliv delvist eller helt brillefri
- Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
ICL (Intraocular Contact Lens)
En ICL linse er en blød, fleksibel linse, beregnet til at sidde i øjet bag pupillen og foran den medfødte linse – lidt ligesom en permanent kontaktlinse. Du kan ikke se eller mærke linsen efter den er sat på plads, og der er ingen særlige hensyn at tage som f.eks. ved brug af almindelige kontaktlinser.
Indsættelse af en ICL linse er en effektiv behandling af følgende:
- nærsynethed
- bygningsfejl
- let langsynethed
- Særlige yngre patienter (under cirka 40-45 år) som ikke er egnet, eller ikke ønsker en laser operation, eller ældre patienter som føler at det er for tidligt at få udskiftet deres medfødte linse, kan med fordel få en ICL linse indsat.
Over 1 million ICL’er er blevet indsat siden disse linsers introduktion i 1992.
Hvad er fordelene ved en ICL-behandling?
ICL linser er yderst effektive til at behandle selv høje styrker af nærsynethed og bygningsfejl. For de fleste patienter føles synet efter en ICL behandling som det gjorde tidligere ved eventuel brug af kontaktlinser – bare uden ubehag og aktivitetsbegrænsninger.
Briller kan undertiden – især over 50 årige – fortsat være påkrævet efter behandlingen, især til læsning, men sådanne briller vil være med lav styrke og relativt billige.
En stor fordel ved ICL linser er, at de kan fjernes igen. Dette kan f.eks være hensigtsmæssigt hvis øjet udvikler Grå Stær, eller hvis der senere hen skulle opstå en uventet ændring af styrken i øjet.
Hvem er egnet til en ICL-implantation?
Unge patienter, hvis øjne skulle vise sig at være uegnede til en en laser operation, eller af andre grunde fravælger en sådan, kan ofte med fordel tilbydes en ICL behandling. Dette skyldes, at ICL linser kan korrigere en bredere række af brillestyrker og bygningsfejl i forhold til hvad der er muligt med en laser operation. Derudover vil en behandling med ICL linser ikke medføre ændringer eller forstyrrelser af hornhinden (øjets overflade) som kan begrænse mulighederne for evt. alderssynsbehandlinger i fremtiden. Da hornhinden ikke forstyrres, vil en ICL behandling også være at foretrække hvis man lider af meget tørre øjne.
For patienter over 45-50 år vil man stadigvæk kunne få gavn af en ICL, men da øjets medfødte linse bliver mindre fleksibel med alderen, og derfor dårligere til at fokusere på genstande tæt på (alderssyn), vil man normalt anbefale et linseskift, hvor man fjerner den medfødte linse, og erstatter den med en kunstig linse (evt. en multifokal linse), så man fremover vil kunne være brillefri.
Dine øjne er muligvis ikke egnede til ICL linser, f.eks. hvis du har andre sygdomme i øjet, som f.eks grå stær, grøn stær, eller tilbagevendende hævelse i øjet (regnbuehinde betændelse). For personer med medfødte meget små øjne, kan det også være vanskeligt, da der skal være fysisk plads foran din medfødte linse for at en ICL kan placeres sikkert.
Som en del af vores forundersøgelse, vil Øjenhospitalet Danmarks dygtige og erfarne optikere grundigt undersøge dine øjne, så de på bedst mulig vis kan rådgive dig med henblik på at nå frem til hvad der vil være den bedste behandling for lige netop dine øjne og dine ønsker.
Hvad er alternativerne til en ICL-behandling?
ICL behandlinger er en af tre hovedkategorier af operationer som anvendes til at korrigere synet. De to andre er laser operationer og linseskift.
- Øjenlaseroperationer kræver ikke en kunstig linse, men består i at man fjerner en del af hornhinden, så krumningen og fokuseringsevnen på den forreste overflade af øjet (hornhinden) ændres. En laser behandling anbefales primært til yngre patienter (under 40 år).
- En linseoperation er en operation hvor man fjerner den medfødte linse og erstatter den med en kunstig linse. Linseskift behandlinger er normalt at foretrække når man er over 45-50 år, da man i denne alder også normalt oplever tiltagende problemer med at se tæt på (alderssyn). Alderssyn opstår pga. de ændringer der sker i øjets medfødte linse, hvor linsen bliver tiltagende stiv og har problemer med at fokusere tæt på. Det giver derfor god mening, at man på dette tidspunkt skifter linsen, hvor man med den nye kunstige linse også samtidig vil kunne korrigere for nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. Dermed opnår man en større grad af brillefrihed.
Hvordan foregår behandlingen?
Hvis dine øjne er velegnede til en ICL behandling, vil behandlingen foregå med dråbe bedøvelse og indgrebet vil tage cirka 10 minutter per øje. Du skal dog nok regne med at bruge nogle timer på klinikken på selve dagen. Du tilbydes først noget afslappende medicin, og derefter vil dine øjne blive dryppet med både bedøvende øjendråber og pupiludvidende dråber.
Behandlingen foregår på en operationsstue hvor du ligger på en ”tandlæge” stol. Du vil være vågen under hele proceduren og vil kunne tale med lægen og sygeplejerskerne undervejs.
Behandlingen består i at der foretages et lille selv-lukkende snit på ca. 2mm, hvorefter ICL linsen placeres igennem denne åbning og ovenpå øjets medfødte linse. Når ICL linsen ligger på plads, skylles øjet med vand og antibiotika samt nogle dråber, som får pupillen til at igen at blive af normal størrelse.
Synet vil være lidt sløret den første dag, men du vil stadigvæk kunne gå og navigere rundt. Vi anbefaler dog, at du tager den lidt med ro de første par dage, og begrænser hård fysisk aktivitet samt svømning i et par uger efter behandlingen. Du skal regne med at bruge nogle øjendråber i ca. 3 ugers tid for at minimere risikoen for hævelse og betændelse.
Langt de fleste vil man opnå et rigtig godt syn allerede efter de første to dage.
Hvor sikker er en ICL-behandling?
Risikoen ved en ICL behandling er meget lille. Risikoen vil primært være relateret til de første par dage og uger efter operationen. F.eks er der ved enhver øjenbehandling en lille risiko for betændelse, som i værste fald kan medføre at synet bliver skadet. Men det er også vigtigt at sætte risikoen i perspektiv. F.eks er risikoen for en alvorlig betændelse langt mindre end ved brug af almindelige kontaktlinser. Der vil undertiden også kunne forekomme trykstigninger i øjet i timerne umiddelbart efter operationen. Dette kan hos nogle, give hovedpine og smerter omkring øjnene. Vi vil derfor foretage en ny kontrol af dine øjne efter behandlingen og før du tager hjem, og sørge for at en evt. trykstigning behandles med det samme (typisk ved ordination af nogle tabletter).
Uanset om det er en laserbehandling, ICL behandling eller en linseudskiftning – er du på Øjenhospitalet Danmark i sikre og trygge hænder. Vi oplever meget sjældent, at der opstår komplikationer ved øjenoperationer, og oftest vil det i så fald være på grund af andre komplicerende sygdomme i øjnene. For os er det derfor meget vigtigt, at der bliver foretaget en grundig forundersøgelse, hvor vi også undersøger dine øjne for eventuelle andre sygdomme. På den måde vil vi på betryggende vis kunne rådgive dig og gennemgå fordele, ulemper og eventuelle risici ved den påtænkte behandling.
Hvordan ved jeg om jeg er egnet?
Du har flere muligheder for at finde ud af, om du er egnet til en ICL linsebehandling:
Du kan se ledige tider her, hvor du blot skal vælge en “udvidet undersøgelse”. Til denne undersøgelse vil du møde både en øjenlæge og en optometrist, som sammen vil foretage en grundig undersøgelse og drøfte alle mulighederne med dig og din pårørende.
Du er også meget velkommen til at ringe til os på te. 71 70 00 00. Vores patientrådgivere sidder klar til at hjælpe dig.