Spring til indholdet (Tryk Enter)

Regnbuehindebetændelse

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
regnbuehindebetændelse - årsag, symptomer, behandling.

Regnbuehindebetændelse (Iridocyklitis)

I klinikken møder vi ofte patienter med regnbuehindebetændelse. Vi anbefaler at man søger øjenlæge, hvis man har mistanke om regnbuehindebetændelse.

Symptomer på regnbuehindebetændelse

Symptomerne på er:
  • Øjet bliver rødt
  • Øjet får smerter
  • Øjet får et nedsat syn
  • Man bliver i udtalt grad lysfølsom
  • Man udvikler hovedpine med kvalme
  • Udvikles oftest på det ene øje

En ubehandlet regnbuehindebetændelse kan blive alvorlig. Generelt er det vigtigt, at få den rette diagnose og modtage behandling. Søg øjenlæge hvis du erfarer ovenstående symptomer.

Ønsker du en hurtig tid hos en øjenlæge? Ring til Øjenhospitalet Danmark på telefonnummer 71 70 00 00.

Hvordan stilles diagnosen regnbuehindebetændelse?

Regnbuehindebetændelse er placeret i det område, hvor man definerer farven på øjet (blå-, grønne-, brune øjne osv.) For at kunne stille diagnosen kræver det et mikroskop (en spaltelampe), hvilket kun en øjenlæge gør brug af.
Har du regnbuehindebetændelse vil du sammen med øjenlægen planlægge et behandlingsforløb med øjendråber. Behandlingen varierer og der kan være behov for justeringer. En ubehandlet regnbuehindebetændelse kan blive alvorlig, og generelt er det vigtigt, at få den rette diagnose og modtage behandling. En del af behandlingen er også afdække årsagen, trods det oftest er svært.

I den daglige praksis kan man godt dele regnbuehindebetændelser op i to grupper. Dem som har fået regnbuehindbetændelse for første gang og dem, hvor hvor tilstanden kommer igen. Uanset om det er første gang eller det er et tilbagevendende problem er det vigtigt, at give en hurtig behandling så det ikke udvikler sig yderligere.

Som nævnt kommer inflammationen ofte af flere gange og ses typisk i forbindelse med anden sygdom i kroppen som fx gigt og/eller andre typer af inflammatorisk sygdom. I mange tilfælde ved man ikke hvorfor det udvikles. Det kan godt opstå i forbindelse med øjenoperation. Meget sjældent kan det være relateret til en bakterie. Læs mere om Øjenhospitalet Danmarks konsultationer her.

Hvordan er udsigterne?

Hvad er langtidsudsigterne for regnbuehindebetændelse? Nogle personer udvikler en såkaldt grøn stær i efterforløbet. Denne tilstand skyldes for højt tryk i øjet, og kan potentielt skade synsnerven.

I tilfælde af at tilstanden har optrådt gennem længere tid eller flere gange, så kan der som konsekvens udvikles grå stær. Der er også nogle personer, som får et “sammenfald” i øjet eller en skrumpning af regnbuehinden.

Hvis man mærker et nyt “anfald” er under udvikling, så er det meget vigtigt, at man tager kontakt til øjenlægen. Behandlingen skal startes omgående. Du skal være opmærksom på begge øjne.