Spring til indholdet (Tryk Enter)

Hornhinde

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
Billedet viser et fokus på øjets hornhinde

Hvad er en hornhinde?

Når lyset rammer øjet, bliver det først brudt af øjets hornhinde (i fagsprog ‘cornea’), som er den forreste gennemsigtige del af øjet. Lysets brydning sker ved overgangen fra luft til hornhinden, hvor UV-lys bliver absorberet. Hornhindens funktion er, at beklæde øjets forside, sikre lysets brydning og beskytte mod fremmedlegemer. Derudover er det vigtigt, at lysstrålerne, efter brydning, samles på et punkt på nethinden hvor personens øje ser skarpest. Hvis lysstrålerne brydes foran eller bagved nethinden, ville det medføre et uskarpt syn. Hornhinden kan have ujævne krumninger, en såkaldt ‘bygningsfejl‘, da lyset ikke brydes ensartet.

Hvad består øjets hornhinde af?

Hornhinden optager næring og ilt via tårefilmen, som indeholder vand og ioner. Tårefilmen ligger som et lag på hornhinden, og sørger for at fugte øjet, holde hornhinden glat og beskytte mod irritation og fremmedlegemer. Hvis man har fået en skade eller en rift på hornhinden, kan man med et farvestof i øjet, som kaldes for fluorescein (eksternt link), undersøge skadens omfang.

NB: Denne artikel er under udarbejdelse og vil blive opdateret løbende. Ønsker du at læse om potentiel brillefri øjenoperationer, så læs mere her. Vi tilbyder nemlig behandlinger ved enten laser- eller linseoperationer, som kan korrigere for ens bygningsfejl, afstands og nærsyn. Øjenhospitalet Danmark er blandt landets førende eksperter i linse- og laseroperationer.