Spring til indholdet (Tryk Enter)

Blodkar i hornhinden

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på Facebook
4.9 på HealthPilot
4,8 på Google
Blodkar i hornhinden. Billedet viser et øje og en blomst

Hvad er karindvækst?

En normal hornhinde indeholder ingen blodkar og det er en vigtig faktor for at have et optimalt syn. Hornhinden har som udgangspunkt ikke brug for at have blodkar, da den får tilført næringsstoffer, ilt fra tårefilmen og kammervandet. Hvis hornhinden ikke havde denne egenskab, så vil den ikke være gennemsigtig. Derudover kan der være forskellige forhold til, at der alligevel begynder at vokse blodkar ind i hornhinden oftest pga iltmangel. Når dette opstår, vil der blive dannet blodkar i hornhinden, som også kaldes for karindvækst eller neovaskularisation.

Hvorfor får man blodkar i hornhinden?

Der kan være flere årsager til, at der dannes blodkar i hornhinden oftest pga iltmangel, infektion og traume. Der kan være stor forskel på, hvor meget ilt kontaktlinse materialet tillader at trænge igennem. Det er derfor vigtigt at overholde de foreskrevne regler ved brug af de forskellige typer af kontaktlinser og endagslinser.

Derudover kan infektioner og traumer, som eksempelvis syre-og base skader, forårsage karindvækst i hornhinden. Immunforsvaret reagerer som forsvar til at fremme helingsprocessen, ved at sende blodkar og herved ilt til det skadede område.

Hvad gør man, hvis der er dannet blodkar i hornhinden?

Hvis der er opstået karindvækst i hornhinden, så er den bedste løsning at stoppe helt med brug af kontaktlinser.

Dog er der forskellige grader af karindvækst, og hvis det opdages i tide, så vil der stadigvæk være en mulighed for at kunne bremse følger heraf med medicin og andre linsetyper.

Hvis der er større skader og arvævsdannelse med blodkar på hornhinden, kan det blive nødvendig med en hornhindetransplantation. Det er vigtigt at få kontrolleret øjnene regelmæssigt, som kontaktlinsebruger. Hos Øjenhospitalet Danmark, sørger vi for at undersøge grundigt, diagnosticere og give den rette behandling samt rådgivning for fremtiden.

Få hjælp i dag

Klar til at opleve samme kvalitet af pleje som vores tilfredse patienter? Ring til os eller book en tid i dag.