Spring til indholdet (Tryk Enter)
Syn. Hvad bruges synet til. Hvad er dårligt syn. Øjenhospitalet Danmark.

Syn

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google

Hvad bruges synet til?

Øjnene fortæller dig, hvordan verden ser ud og hjælper dig agere i den. Den vigtigste af de fem sanseorganer er vores øjne. Det antages at vi opfatter op til 80 % af samtlige indtryk ved hjælp fra synet. I tilfælde af at nogle af de andre sanser, såsom lugte- eller smagssansen, er ude af funktion, er det øjnene der hjælper og beskytter os mod fare.

Synet – eller øjnene – bruges også til at sende signaler til andre mennesker om, hvordan vores humør er. Eksempelvis: om vi er overrasket, i godt humør, bange – eller hvordan vi opfanger de signaler, som vi får fra andre. Øjnene er derfor også vigtige i sociale sammenhænge. Folk med øjenlidelser, såsom AMD, kan have svært ved at begå sig i sociale sammenhænge. Synet gør det vanskeligt at se eksempelvis maden på tallerkenen og/eller fordi ansigter bliver sværere at aflæse. Der findes dog flere behandlingsmuligheder til personer med AMD, som du kan læse mere om her. Ligeledes kan den aldersrelateret øjenlidelse, grå stær, givende en gradvist forværring af synet.

Overordnet opdeles synet i to grupper: det perifere syn og det centrale syn. Det perifere syn lader os opfange og sanse omgivelserne omkring os uden at nærstudere dem. Dette bruger vi det centrale syn til. Det centrale syn holder tingene i fokus.

Et dårligt syn

Mange mennesker, allerede i de unge voksenår fra teenager-alderen kan opleve at synet bliver dårligere. I den unge alder skyldes det ofte, at man har brug for briller eller kontaktlinser, da man kan være langsynet, nærsynet eller have bygningsfejl. Det er alt sammen meget normalt og opfattes i udgangspunktet ikke som reel øjensygdom. Senere i livet fra start 40 års alderen og frem, optræder også nye synsbehov, idet dem som tidligere måske ikke har haft briller pludselig skal bruge brille til forskellige situationer eller måske hele tiden.

Man opdager det typisk ved at opleve vanskeligheder ved læsning, brug af mobiltelefonen eller PC’en på arbejdet. Dette er normale forandringer – selvom det kan opleves som et dårligt syn – og årsagen er ikke sygdomsrelateret, men blot en udvikling af øjetes linse, som på grund af alderen bliver dårligere til at fokusere (akkommodere). En brille eller en kontaktlinse kan derfor hjælpe til at kunne fokusere skarpt i de områder man har udfordringer.

Pludselige forandringer

Oplever man et dårligt syn eller pludselige forandringer i synet fra 40 års alderen, så er det en god ide, at blive undersøgt for at sikre at alle forhold er normale. Det er fra 40 års alderen man hos dem, som er disponeret for øjensygdomme at man kan fange små tegn på eventuelle forandringer. Ved en tidlig undersøgelse kan man hos rigtig mange starte en behandling, og på sigt bevare så godt et syn som muligt. Det er langt de fleste, heldigvis, som i 40 års alderen har raske øjne, og derfor kan en brille eller kontaktlinser hjælpe i langt de fleste tilfælde. Er alt som det skal være kan man forvente flere år mellem at blive undersøgt indtil man når de 60 år. I denne alder anbefales et tjek minimum hvert andet år og/eller efter øjenlægens anbefaling på basis af undersøgelsen.

Hvordan måles et dårligt syn?

Synet kan måles på forskellige måder og metoder, men blandt den mest almindelige sker det ved en synstavle. Langt de fleste mennesker har prøvet på et eller andet tidspunkt i livet at skulle læse tal, bogstaver eller figurer på en tavle placeret et par meter væk. Synstavlet er indstillet i forhold til den afstand du læser fra. I praksis betyder det at undersøgelse kan definere ens afstandssyn uanset om du sidder 2 meter eller 6 meter fra tavlen.

Hvorfor kan øjenlæge eller en optiker måle mere præcist?

Når ens syn måles hos enten en øjenlæge eller en optiker har de to typer af fagfolk en mulighed for at lave justeringer i forhold til ens synsfejl (nærsyn, langsyn, bygningsfejl). 99 % af alle mennesker har en mindre eller større synsfejl, som betyder, at man har mulighed for at justere og optimere med et sæt brilleglas. På den måde kan man objektivt vurdere ens maksimale synsstyrke eller synspotentiale.

Som nævnt laver man en synstest for at afgøre om ens såkaldte “dårlige syn” er normalt eller unormalt. Normalt betyder ofte at du har brug for briller eller de skal justeres, mens ‘unormalt syn’ vil kræve en undersøgelse hos øjenlægen for at afdække nærmere årsag.

Ønsker du en konsultation hos øjenlæge – uden ventetid? Ring til Øjenhospitalet Danmark på telefon 71 70 00 00.