Spring til indholdet (Tryk Enter)

Endagslinser

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
Billedet viser endagslinser

Hvad er endagslinser?

Endagslinser er bløde kontaktlinser, som er godkendt til dagsbrug eller engangsbrug.

Eksempelvis kan man tage endagslinser på om morgenen, og så tage dem ud igen om aftenen, inden man lægger sig til at sove. Desuden kan man også vælge, at benytte sig af endagslinserne efter behov. Det kan være til fritidsaktiviteter og kun have dem på i nogle timer ad gangen. Det er meget vigtigt ikke at sove med endagslinserne på, da det kan bevirke, at øjnene ikke får den ilt de har brug for. Hvis der kommer for lidt ilt til hornhinden over tid, kan der opstå karindvækst, dvs. blodkarende begynder at vokse ind i hornhinden (læs her om blodkar i hornhinden). Hvis man har brug for at tage kontaktlinserne ud i løbet af dagen, for eksempelvis at tage en lur, er det meget vigtigt man ikke benytter sig af de samme kontaktlinser af hensyn til infektionsrisiko. Endagslinser betyder således, at man kun må bruge dem én gang, inden de smides ud og er derfor ikke en genbrugslinse.

Hvad er endagslinser lavet af?

Alle bløde kontaktlinser, herunder endagslinser, er fremstillet af blødt plastmateriale. Plastmaterialet er vandabsorberende og det er denne egenskab, der gør linsen blød.

Hvis kontaktlinsen tørrer ud, vil materialet hærde og kontaktlinsen bliver hård. Det vil oftest give en gruslignende følelse i øjet med rødme. De fleste bløde kontaktlinser i dag, fremstillet af hydrogel eller silikonehydrogel. Hydrogel er en blød kontaktlinse, som absorberer en større mængde vand, for at holde linsen blød. Den primære forskel på hydrogel og silikonehydrogel er, at silikonehydrogel har en større iltgennemtrængelighed, hvilket er væsentligt, da hornhinden har brug for ilt.

Kan alle bruge endagslinser?

Rigtig mange kan benytte sig af endagslinser, men der er også nogle få begrænsninger. Endagslinserne fremstilles ikke i meget høje styrker, hvorfor man må bruge en anden type linse, såsom månedslinser, formfaste kontaktlinser eller andre speciallinser. Generelt findes et bredt udvalg af endagslinser, der kan hjælpe på korrektion for bygningsfejl og alderssyn (multifokal linse). Hvis man er interesseret i at få en undersøgelse og rådgivning kan Øjenhospitalet Danmark hjælpe, også for dem, som ikke kan tolerere kontaktlinser.

Få hjælp i dag

Klar til at opleve samme kvalitet af pleje som vores tilfredse patienter? Ring til os eller book en tid i dag.