Hævet hornhinde efter Grå Stær operation
I dette indlæg kan du læse mere om hævet hornhinde efter grå stær operation, hvor længe der går før hævelsen forsvinder og fænomenet hornhindedystrofi.
- Ingen ventetid
- Vi tager os god tid til dig og din pårørende
- Fokus på tryghed og kvalitet
- Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
Hvorfor får man en hævet hornhinde efter en grå stær operation?
Når man operere for grå stær, arbejder kirurgen med sine små instrumenter lige under hornhinden og derfor er det næsten uundgåeligt, at den påvirkes af indgrebet. Under hornhinden sørger det inderste lag, endotelet, for at pumpe væske væk fra hornhinden, så den ikke hæver og bliver uklar. Ved en grå stær operation bruger man i dag oftest ultralyd, når man fjerner den naturlige linse. Ultralyden bruges for at nedbryde den naturlige linse til mindre stykker, så den kan suges ud lidt af gangen. På denne måde bliver indgrebet mere skånsom. Det kan hellere ikke undgås at ultralyden påvirker endotelet. Det kan have den betydning, at hornhinden hæver og bliver uklar, fordi pumpefunktionen kommer ud af balance.
Forsvinder hævelsen igen?
Det er normalt, at hornhinden hæver og bliver lidt uklar efter en grå stær operation. Oftest forsvinder det helt af sig selv og det tager som regel under en uge. De fleste vil allerede kunne se klart 1-2 dage efter operationen. Læs mere her om Grå Stær komplikationer.
Grå stær operation og endotel dystrofi
Har man Fuchs endotel dystrofi og dermed allerede et nedsat antal endotelceller, kan det være en god ide ikke at vente for længe med at fjernet grå stær. Jo mere grå stær man har, jo mere ultralyd skal der nemlig bruges for at ødelægge linsen. Jo mere ultralyd der skal bruges, jo flere endotelceller risikere at blive påvirket. Har man haft en tæt grå stær er der altså større risiko for hævelse også kaldet ødem i hornhinden.
Har du symptomer på grå stær eller mistanke om det, så kan du nemt og hurtigt få en forundersøgelse på Øjenhospitalet Danmark. Se nedenstående kontaktmuligheder.