Spring til indholdet (Tryk Enter)

Hornhindedystrofi

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
  • Ingen ventetid
  • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
  • Fokus på tryghed og kvalitet
  • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google
Billedet viser et nærbillede af et øje.

Hvad er hornhindedystrofi?

Hornhindedystrofi, benævnes også som Fuchs endoteldystrofi, er en arvelig hornhindesygdom der findes i endotellaget, og som oftest påvirker begge øjne. Endotelet er det inderste lag af de fem lag, som man finder i hornhinden, og spiller en vigtig rolle for hornhindens gennemsigtighed. Endotellaget består af mosaik lignende endotelceller, som sørger for at pumpe væske ud af hornhinden, så der ikke opstår uklarheder og væskeophobniner. Ved endoteldystrofi har man et mindre antal af endotelceller. Synet vil blive påvirket pga. hævelse og uklarheder, som ikke kan pumpe væske ud af hornhinden.

Hvad er symptomerne på hornhindedystrofi?

Et af de første symptomer på endoteldystrofi kan være tåget syn om morgenen. Typisk vil det blive bedre i løbet af dagen, men som sygdommen udvikler sig, vil det tage længere tid, før synet klarer op. Til sidst kan hornhinden være så påvirket, at tågen er mere eller mindre permanent og synet vil derfor være permanent nedsat. Nogen kan opleve gener i form af blænding og/eller ringe omkring lyskilder.

Hvordan behandler man hornhindedystrofi?

Den mest optimale behandling ved endoteldystrofi, på lang sigt, er en hornhindetransplantation. Derudover kan man også forsøge at behandle endoteldystrofi med øjendråber. Ved behandling med øjendråber, er det typisk højkoncentrerede saltvandsdråber, som hjælper med at trække noget at væsken ud af hornhinden. Virkningen med øjendråberne er dog midlertidig.

Hvordan foregår en hornhindetransplantation?

For at kunne udføre en hornhindetransplantation skal man have en sund hornhinde fra en donor. Til forskel fra andre former for transplantation, så behøver donor og modtager ikke have samme blodtype eller gen-type.

I dag er teknikken så veludviklet, at det er muligt foretage hornhindetransplantationer af et enkelt lag i hornhinden. Tidligere måtte man skifte alle lag på en gang, selvom det eksempelvis kun var endotelet der var svækket. Transplantation af endotelet kaldes også DSAEK og er mere skånsom end en transplantation af hele hornhinden.

Hos Øjenhospital Danmark kan vores dygtige og erfarne øjenlæger undersøge og diagnosticere hornhindesygdomme.