
LINSEOPERATION
En “linseoperation” er en operationsform indenfor øjenlægefaget, hvor personens naturlige linser udskiftes med nye kunstige linser, som kan have en række egenskaber. Egenskaberne kan korrigere nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl og sågar brillefrihed. En linseoperation er en meget almindelig operationsform i Danmark og på internationalt plan. I Danmark alene udføres der over 50.000 linseoperationer årligt. Operationsformen er meget sikker og hurtigt overstået. Bliv klogere om emnet på denne side.
LINSETYPER HVIS MAN OVERVEJER EN BEHANDLING FOR AT BEDRE SYNET
Det kan være du ønsker at være fri for briller, eller bare undgå læsebriller. Det kan også være at dit syn er blevet dårligere med alderen – hvilket er helt normalt – og du bare ønsker synet forbedret.
For mange vil en linseoperation være en god løsning. En linseoperation er en behandling, hvor øjets medfødte linse fjernes og erstattes, fordi den enten ikke længere fungerer optimalt (f.eks pga. alderssyn), eller er blevet uklar (pga. Grå Stær). Det kan også være at man er nærsynet eller langsynet, og gerne vil slippe for briller og kontaktlinser. For mange som ønsker at forbedre synet eller blive fri for briller, vil den bedste løsning være at erstatte øjets medfødte linse (som ikke længere fungerer optimalt) med en kunstig linse. Det er en type operation vi foretager dagligt og det gøres smertefrit under dråbe bedøvelse, og er i store træk den samme behandling som anvendes til Grå Stær behandling.
Når man skal erstatte øjets medfødte linse, har man – alt efter ens ønsker og behov – flere valgmuligheder. Her kan du læse lidt om de forskellige muligheder.
Det kan for de fleste være forvirrende at skulle forholde sig til hvilke type linse man skal vælge når man er ved at overveje en mulig øjenoperation. Alle øjne er forskellige, og alle har forskellige ønsker og behov. Vores højt kvalificerede og erfarne optometrister og øjenlæger vil guide og rådgive dig med henblik på nå frem til den bedst mulige behandling for lige netop dig og dine øjne.
FINDES DER ANDRE BEHANDLINGER END LINSEOPERATION?
Der er flere behandlingsmuligheder for at opnå et bedre syn og/eller frihed fra briller. For yngre patienter (under 40-45 år) som gerne vil slippe for briller eller kontaktlinser, kan man f.eks. få foretaget en laserbehandling hvor man med en laser kan omforme hornhinden. En anden god løsning kan være en såkaldt ICL (Intra Cameral Linse), som er en linse man i med et lille indgreb får indopereret i øjet. Man mærker ikke linsen, og den sidder i øjet ligesom en permanent kontaktlinse indtil man i fremtiden måtte ønske at fjerne den (hvis man f.eks skal opereres for Grå Stær). Med både en laser og ICL behandling bevarer man øjets medfødte linse. Begge disse løsninger er rigtige gode behandlinger, men er normalt forbeholdt yngre patienter, hvor øjets medfødte linse stadigvæk fungerer optimalt.
HVEM ER EGNET TIL EN LINSEOPERATION?
Når man når en alder af 40/45 år, vil øjets linse begynde at blive stivere og give problemer med at fokusere (det såkaldte alderssyn), og på sigt vil alle udvikle grå stær hvor øjets linse ikke alene ikke kan fokusere mere, men også bliver uklar, så synet aftager. Hvis man er 40 år og opefter, vil det derfor oftest være bedre at skifte øjets medfødte linse, og erstatte den med en klar, kunstig linse i stedet for at foretage en laserbehandling. Når man udskifter øjets linse, kan man samtidig (med den styrke og type linse man vælger), korrigere alderssyn, nærsynethed, langsynethed, samt bygningsfejl.
HVOR LANG TID HOLDER LINSERNE?
Alle de linser vi bruger er fremstillet af de førende producenter – som f.eks. Alcon, Johnson & Johnson, og Zeiss, og er alle af en meget høj kvalitet. Kroppen kan sagtens tåle linsen, og den holder hele ens liv, og vil ikke forandre sig.
HVILKEN TYPE LINSE BØR DU VÆLGE VED LINSEOPERATION?
Der er flere forskellige linsetyper man kan vælge at få indopereret. Endnu engang er det vigtigt at understrege at vores optikere og læger vil rådgive dig mht. den rigtige type linse for lige netop dine ønsker, behov og forhold. Helt overordnet er de følgende linsetyper:
MONOFOKALE LINSER (ENKELT STYRKE LINSER)
Monofokale linser er, som navnet antyder, linser hvor der er et enkelt fokus-punkt. På verdensplan er monofokale de hyppigst brugte linsetyper. Man skal dog stadigvæk regne med at bruge briller efter behandlingen. En simpel (sfærisk) monofokal linse vil normalt ikke kunne afhjælpe bygningsfejl (en skævhed i øjets hornhinde) – med mindre man vælger en såkaldt monofokal – torisk linse (se nedenunder) – og en brille vil derfor stadigvæk skulle korrigere for eventuelle bygningfejl. Men selv uden bygningsfejl, må man fortsat regne med at skulle bruge briller efter en operation med en monofokal linse, uanset at man normalt er i stand til at minimere øjets nærsynethed eller langsynethed med denne type linse. Derfor forbeholdes disse typer linser primært for dem hvor indikationen alene er at forbedre synet ved f.eks. en grå stær operation, og hvor man ikke har noget imod at bruge briller bagefter.
MULTIFOKALE LINSER (FLERSTYRKET LINSER)
Multifokale linser har flere fokus punkter indbygget i optikken, og er ofte den bedste løsning, hvis man ønsker at være brillefri. Der er flere typer multifokale linser, afhængigt af om man ønsker at være helt brillefri (både se skarpt på afstand og læse) eller først og fremmest ønsker at forbedre sit afstand og mellem syn.
TORISKE LINSER (TIL BYGNINGSFEJL)
Toriske linser korrigerer bygningsfejl. Ca. 25% af befolkningen har en bygningsfejl på øjet, som bevirker at synskvaliteten ikke er optimal, ofte selv om man bruger briller. I stedet for en helt symmetrisk hornhinde er hornhindens krumning lidt skæv når man har en bygningsfejl. Oftest er det medfødt. En individuel torisk linse kan korrigere dette ved at neutralisere ”skævheden.” Både monofokale og multifokale linser kan fås med torisk korrektion.
ADD-ON LINSER
Hvis man tidligere har fået en linseoperation, f.eks for grå stær, har de fleste fået indopereret en monofokal linse, særligt hvis det er flere år tilbage. Det kan være at man stadigvæk har noget bygningsfejl, eller resterende nær eller langsynethed, som man gerne vil slippe for. Det kan også være, at man ønsker at være mere uafhængig af briller eller blive helt brillefri. Da det normalt er svært at skifte eller fjerne den tidligere indopererede linse, kan man i stedet tilføre en forbedring til optikken ved hjælp af en såkaldt add-on linse. En add-on linse er en tynd linse man lægger ovenpå den kunstige monofokale linse. På denne måde kan man korrigere en resterende bygningsfejl, nærsynethed eller langsynethed. Man kan også vælge en multifokal add-on linse, hvis man ønsker at opnå brillefrihed.