Hortons hovedpine
- Ingen ventetid
- Vi tager os god tid til dig og din pårørende
- Fokus på tryghed og kvalitet
- Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
Hvad er Hortons hovedpine?
Hortons hovedpine er et andet ord for klyngehovedpine, og er en intens form for hovedpine, med ekstreme smerter bag og omkring det ene øje. Det føles som en borende smerte bag øjet, og føles som om at øjet er ved at blive presset ud. Oftest i forbindelse med smerterne, vil der opstå anfald, som varierer fra person til person. Ordet klynger, kommer af de gentagne gange hvorpå anfaldende indtræffer.
Hvordan får man Hortons hovedpine?
Man kender endnu ikke årsagen til hovedpinen, men man antager at det måske kan være genetisk. Hovedpinden indtræffer også hos rigtige mange rygere, dog har et rygestop sjældent effekt. Derudover er mænd mere tilbøjelig til at udvikle Hortons hovedpine end kvinder. Udviklingen og frembruddet kan forekomme i alle aldre, men det ses mere hyppigt i alderen mellem 20 og 50 år.
Hvad er symptomerne?
De øjengener eller øjenproblemer vi oftest møder på øjenklinikken, er typisk følgende symptomer:
- Ubehag og smerte i eller omkring øjet
- Øget tåreflåd eller produktion
- Rødme omkring eller i øjet, hvilket typisk er i den side hovedpinen rammer.
- Hævelse omkring øjenregionen i den side hovedpinen rammer.
- Hængende øjenlåg. Læs mere om øjenlågsoperation her.
- Rastløshed
De nævnte symptomer, optræder altid på den samme side som smerterne. Et anfald varer typisk fra en halv time til ca tre timer, men der kan opstå situationer hvor det sker gentagne gange i løbet af et døgn. Oftest optræder tilstanden om natten. Smerterne kan varierer fra person til person, men typisk vil det være i tindingen, øret, bihulerne, eller ud til kæben. Derudover kan anfaldet medføre, at pupillen bliver mindre og det øvre øjenlåg kan hænge (ptose).
Hvordan kan man blive behandlet?
Patienter med klyngehovedpine, kommer til øjenlægen, fordi der i forbindelse med sygdommen, foruden hovedpinen, kan opleves smerte i øjet og andre symptomer. Det er heldigvis ikke en farlig sygdom, men kan påvirke ens livskvalitet, hvorfor vi anbefaler en grundig udredning til afklaring af tilstanden.
Ønsker du at læse mere om migrænebehandling, kan du læse videre på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.