Spring til indholdet (Tryk Enter)
To mænd løber lykkeligt i et grønt område.

At miste synet

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
 • Ingen ventetid
 • Vi tager os god tid til dig og din pårørende
 • Fokus på tryghed og kvalitet
 • Specialiserede øjenlæger med mange års erfaring
4,9 på HealthPilot
4,9 på Facebook
4,8 på Google

Gennemsnitsalderen i den danske befolkning er stigende, hvilket betyder, at en større del af befolkningen skal leve med et synstab i fremtiden. Årsagen til synstab skyldes aldersrelateret øjenlidelser og øjensygdomme, som forårsager blindhed eller stærk svagtsynethed. At miste synet, eller at miste vigtige dele af synet, kan have store konsekvenser for livskvaliteten.

At miste synet og mental sundhed

At miste synet påvirker direkte det fysiske helbred ved eks. manglende evne til at se skarpt, en øget risiko for fald, samt en reduceret evne til at begå sig i sociale sammenhænge. Men at miste synet har også en indirekte, men meget klar, sammenhæng med den mentale sundhed. Studier viser, at tab af syn er blevet forbundet med social isolation, ensomhed, følelser af bekymring, angst og frygt – og ikke mindst, en meget lav livskvalitet.

Depression er også almindelig hos mennesker med synstab. I en nylig CDC-undersøgelse fra USA rapporterede 1 ud af 4 voksne med synstab angst eller depression. Yngre voksne med synstab havde næsten 5 gange så stor risiko for alvorlig angst eller depression sammenlignet med voksne på 65 år og ældre, muligvis fordi de yngre endnu ikke havde udviklet effektive selvledende evner.

Synet påvirker din livskvalitet

De fleste mennesker tager synet for givet. Det er først når synet svigter – eller man mister vigtige dele af synet – at man finder ud af, hvor afgørende synet er for livskvaliteten.

Men hvordan måler man egenlig livskvalitet? Amerikanske forskere har lavet et studie med en opstillet målestok. Målestokken har til formål at sammenligne livskvalitet med forskellige alvorlige sygdomme. Fremgangsmåden blandt de adspurgte var, hvor stor en andel af deres forventede resterende levetid, de var villige til at opgive, hvis de kunne slippe for deres sygdom. Ud fra dette, kunne forskerne opstille et indeks for livkvalitet (LK-værdi).

Livskvalitet, hvor 1 svarer til et perfekt helbred:

 • Total blindhed: 0,26
 • Alvorlige følger efter slagtilfælde: 0,26
 • Prostatakræft: 0,35
 • AMD med tabt synsstyrke til mindre end 0,1 på bedste øje: 0,47
 • Nyresvigt: 0,56
 • Operationskrævende mavesår: 0,58
 • AMD med tab af synsstyrke til mindre end 0,2 på bedste øje: 0,68
 • Moderate følger efter slagtilfælde: 0,69
 • Prostatakræft uden inkontinens: 0,72
 • Åreforkalkning i benene: 0,74
 • Hjertekrampe: 0,80

Total blindhed opleves lige så slemt som alvorlige følger efter slagtilfælde (inkl. taleforstyrrelser). Her angives LK-værdien til 0,26. Her er det interessant at se, at kan man beholde blot ti pct. af sit syn, stiger LK-værdien til 0,47.1 10% grænsen er interessant, eftersom det er her ’social blindhed’ betegnes. Ud fra indekset tegner der sig et billede af, at jo mere syn man kan beholde, desto højere livskvalitet oplever man.

Hurtig behandling redder syn og livskvalitet

AMD er den øjensygdom, der forårsager mest blindhed i Danmark.Øjenhospitalet Danmark tilbyder, som den eneste øjenklinik i landet, en stabiliserende og synsforbedrende behandlinger for både Våd og Tør AMD. Her er det vigtigt, at man sætter ind i tide og opstarter en behandling, når det er nødvendigt.

5 tips til sunde øjne

 1. Tilføj mere bevægelse til din dag. Fysisk aktivitet og motion sænker ikke kun din risiko for at udvikle sundhedsproblemer, der kan påvirke dit syn, men kan også booste dit humør og reducere stress.
 2. Spis sundt. Nærende kost kan forbedre dit humør og hjælpe med at sænke din risiko for type 2-diabetes og diabetisk retinopati – en af ​​de førende årsager til synstab.
 3. Del din familiehistorie med din læge. Både psykiske lidelser og øjensygdomme kan forekomme i familier.
 4. Ryg ikke. Rygning øger også din risiko for at udvikle en øjensygdom, der kan forårsage synstab.
 5. Håndter dine kroniske lidelser. Langsigtede sundhedstilstande såsom kræft, hjertesygdomme og diabetes, men også at miste synet, kan øge din chance for at udvikle et mentalt sundhedsproblem. Sørg for at tage din medicin som foreskrevet og foretag anbefalede livsstilsændringer for at hjælpe med at håndtere din tilstand.

Hør det fra andre

Det siger vores kunder

Det handler om tryghed. Vi sætter en ære i at have tilfredse kunder, der føler sig trygge; både ved vores kompetencer og vores medarbejdere.

Hvorfor vælge Øjenhospitalet Danmark?

Øjenhospitalet Danmark er mere end blot et øjenklinik. Vi er dedikerede til at yde topkvalitet i øjenvelfærd og pleje ved at bruge de nyeste teknologier og metoder. Fra din første konsultation til efterbehandlinger, kan du forvente en oplevelse, der er skræddersyet til dine behov.
Øjenlæge uden ventetid
Få hurtig adgang til vores øjenlæger uden unødvendig ventetid
4.9 i officielle ratings
+600 officielle anmeldelser kan ikke tage fejl
Fokus på din tryghed
Fokus på tryghed og kvalitet – siden 1985
Kvalitet uden kompromis
Specialiseret øjenlæger med mange års erfaring
Øjenlågspecialist følger dig hele vejen
Fra start til slut er vores øjenlågspecialist med dig
Omsorgsfulde læger
Vores læger tager sig tid til grundigt at tale med dig og forstå dine behov
Største udvalg af øjenbehandlinger
Vi tilbyder måske det bredeste udvalg af øjenbehandlinger
Let at komme til, gratis parkering
Gode parkeringsmuligheder og tæt på offentlig transport
Gratis kaffe, te, kakao, vand
Nyd en kop eller to i rolige og behagelige omgivelser

Få hjælp i dag

Klar til at opleve samme kvalitet af pleje som vores tilfredse patienter? Book en tid eller ring til os i dag.