HVAD ER LANGSYNETHED (HYPERMETROPI)
Ved langsynethed (i fagsprog: “hypermetropi”), er øjet for kort og billeddannelse vil derfor ligge bag nethinden. I det normale øje vil billededannelsen ligge på selve nethinden. Hvis man er langsynet, har man besvær med at se tingene klart tæt på, og dermed vil der opstå et uskarpt billede af genstande tæt på øjet. Man skal derfor ikke lade sig snyde af, at udtrykket ‘langsynethed’ antyder, at man ikke ser godt på langt afstand, da det er modsat.
HVORFOR ER MAN LANGSYNET?
Når man retter blikket mod et objekt i omgivelserne, så vil man være afhængig af at lyset afbøjes i øjets hornhinde og linse. Derved kan billedet af objektet samles på nethinden bagtil i øjet. Nethinden omdanner lyset til nervesignaler, som sendes videre til hjernen gennem synsnerven. Ved langsynethed kan hornhinden og linsen ikke afbøje lyset nok, og derved dannes billedet bag nethinden og bliver uskarpt.
SYMPTOMER PÅ LANGSYNTHED
Langsynethed medfører besvær med at stille skarpt på nær afstand, og man kan opleve at man bliver nødt til at anstrenge øjnene, for at stille skarpt. De fleste vil opleve gener i form af hovedpine og en følelse af træthed, derudover kan der opstå symptomer på ømhed i øjenomgivelserne, og desuden opleve hovedpine pga. muskelspænding.
BØRN
Børn har en uovertruffen evne til at akkommodere, spænde op i øjets linse og stille skarpt. Derfor kan det være svært at gennemskue om der er behov for brille. Tit og ofte er det først efter længere tid, med over akkommodation at gener i form af hovedpine og læsetræthed ytres. Her skal barnet til øjenlæge til en undersøgelse, hvor der dryppes med øjendråber, der får øjet til at slappe af, hvorefter man kan måle brillebehovet.
HVORDAN BEHANDLES LANGSYNETHED
Langsynethed kan behandles på flere forskellige måder. Det kan behandles med briller og kontaktlinser. Hvis man derimod kan benytte sig af briller og kontaktlinser, kan man få foretaget refraktiv kirurgi i form af laserbehandling, eller ved en linseoperation i alderen > 50 år.
BLIVER LANGSYNETHED BEDRE MED ALDEREN?
Langsynethed bliver ikke bedre med alderen og giver derfor flere problemer med de helt små skrifttyper. Tilstanden kaldes for gammelmandssyn/alderssyn og er en betegnelse for den nedsatte evne til at se skarpt på objekter, der er tæt på. Dette skyldes, at linsens evne til at ændre krumning bliver nedsat med alderen. Efterhånden er man nødsaget til at holde avisen, bogen, eller mobiltelefonen længere og længere væk, for at kunne se skarpt. Når man er langsynet vil man oftest få tidligere symptomer på gammelmandssyn, end dem der er nærsynede.
Ønsker du at blive klogere på din langsynethed eller dine muligheder? På Øjenhospitalet Danmark kan vores dygtige øjenlæger undersøge og rådgive dig i forhold til langsynethed.