Ring nu - Telefon: 71 70 00 00

Har du Grå Stær? Ønsker du et liv uden briller? Eller lider du af nær- eller langsynethed og/eller bygningsfejl? På Øjenhospitalet Danmark kan vi imødekomme alle individuelle ønsker og behov, samtidig med en Grå Stær operation, hvilket hedder en Grå Stær PREMIUM operation. Det er en synsforbedrende operation, samtidig med at din grå stær fjernes.

Læs mere om PREMIUM ved at klikke HER

Dette afsnit omhandler patientinfo for, hvad man som patient kan forvente før operationsdagen for grå stær.

Forud for din operation, vil du i fællesskab med øjenlægen eller andet sundhedspersonale have gennemgået de skridt der udgør operationen.

Forundersøgelsen for Grå Stær

Til din forundersøgelse vil du blive stillet en række spørgsmål for at afdække din sundhedsmæssige tilstand, herunder din generelle sygehistorie (anamnese), din medicin status, beskæftigelse, og en generel undersøgelse af dine øjne. Det er vigtigt at du her oplyser om eventuelle tidligere øjenproblemer, -operationer eller -sygdomme.

Afhængigt af dit forløb vil forskellige analyser og udmålinger foretages, og disse bestemmer, hvilken styrke den intraokulære linse skal have (dvs. den kunstige linse, som erstatter din naturlige linse), der bliver implanteret. Linsen valgt er baseret på ​​øjets anatomi, og som PREMIUM patient vil linsen også være baseret på dine ønsker og behov.

Læs mere om Grå Stær PREMIUM operationer ved at klikke HER.

Operationsdagen for Grå Stær

Dette afsnit er patientinfo for den patient, som ønsker indsigt i, hvad man skal forvente på operationsdagen for Grå Stær.

Inden du ankommer
Det er vigtigt at huske at følge de præoperative instruktioner, som omfatter følgende:

  • Undlad al kosmetik i ansigtet, herunder creme, pudder og eyeliner. HUSK dette om morgenen før du tager afsted.
  • Da hårvask frarådes de første dage efter operationen, anbefales det at vaske håret inden operationen.

Transport til Øjenhospitalet Dannmark
Operation for grå stær er en ambulant procedure (dvs. lægelig behandling, som ikke kræver indlæggelse på sygehus) du bør derfor træffe foranstaltninger med familie og/eller venner til at transportere dig hjem efter operationen. Du skal forvente at være på Øjenhospitalet Danmark ca. 2 timer i alt inden du trygt kan køre hjem.

Når du ankommer på Øjenhospitalet Danmark
På Øjenhospitalet vil du først møde en sekretær som vil modtage dig og herefter registrere dig.
Herefter følges du ind til venteværelset, hvor du vil blive spurgt til, hvilket øje som du skal have opereret. Dette er fast procedure. Det er muligt at dine pårørende kan vente sammen med dig i venteværelset også under operationen.

Ved grå stær kirurgi sker bedøvelsen med øjendråber. Ved første dråbe kan man opleve en kortvarig men minimal svie, som er hurtigt aftagende. Bedøvelsen er lokal, hvilket betyder at du ikke bliver ”lagt til at sove” (fuld bedøvelse). Du skal heller ikke stikkes med nåle.

I venteværelset vil du blive dryppet med flere præparater, som dels bedøver og udvider dine pupiller.
Er du nervøs vil du blive tilbudt en afslappende pille. Nogle af patienter beskriver virkningen, som at få et par genstande, så det er virkningen er ganske mild. Når pupillen er udvidet og når personalet på operationsstuen er klar til at modtage vil du blive hentet eller bragt til operationsstuen.

På operationsstuen
På selve operationsstuen vil du igen blive registreret, og du bliver igen spurgt til hvilket øje som skal opereres den pågældende dag. Øjenlægen sidder typisk og læser i din journal ved ankomst på operationsstuen. Afhængigt af dit forløb vil øjenlæge lave en sidste undersøgelse på operationsstuen. Dette gælder for de patienter, som ikke har mødt øjenlægen på en forundersøgelsesdag.

Under selve operationen, vil der være flere mennesker på operationsstuen udover din øjenlæge. Dette personale kan være følgende; sygeplejersker, optikere og teknikere til at betjene operationsudstyr. Fagpersonalet har ofte indbyrdes faglig snak, hvilket er helt normalt. Som patient er det muligt at svare på eventuelle spørgsmål undervejs. Man skal som patient ikke være nervøs selvom der foregår faglig snak indbydes personalet imellem, dette er i mange tilfælde en nødvendighed. Tænk på ordsproget: ”samtale fremmer forståelsen”.

På operationsstuen efter registrering skal du ligge på et leje med en fordybning til nakken. Området omkring dit øje vil blive steriliseret. Det er vigtigt ikke at tage hænder op til øjet. Når området er sterilt vil der blive lagt en steril afdækning over hovedet, det er muligt med rigelig af luft under denne afdækning.

Smerte under operation
Mens operationen står på skal man som patient ikke være nervøs for at der pludselig opstår smerter.
Der bruges ekstra bedøvelse under selve indgrebet, hvis dette er nødvendigt.

Hvad kan man mærke under operation
Som patient vil man ikke mærke smerte, men man kan mærke kulde og varme i form af vand som bruges til at skylle øjet. Nogle patienter kan føle en let trykken på øjet og området omkring øjet. Dette opfatter/tolker nogle patienter fejlagtigt som smerter. Nogen patienter beskriver at de kan føle et ​let ​pres, det skyldes at man bruger forskellige instrumenter, som kan danne mindre tryk i øjet under proceduren. Dette er ganske normalt og er helt ufarligt.

Hvor lang tid tager operationen
Den faktiske fjernelse af den gamle linse og erstatning  med den nye linse tager cirka 10-15 minutter. Ofte går det meste af tiden med forberedelser, at patienten bliver lejret (langt tilpas på lejet), sterilisering omkring øjet og bagefter at komme op på benene og få balancen.

Er du almindelig gående kan du selv gå ud fra operationen, du vil blive fulgt ned til venteværelset, men mange patienter vælger også selv at gå ned uden hjælp fra personalet.
Efter at have forladt operationsstuen, kommer du ned til venteværelset, her kan du sidde og slappe af, sunde dig og gøre klar til at forlade stedet. Du bestemmer selv hvornår du vil gå.

Det er ikke nødvendigt med en klap for øjet efter operation, men nogle patienter fortrækker dette. Ønsker du en klap vil du få den udleveret.
Øjet er bedøvet i ca. 4 timer efter operationen, derfor er det vigtigt ikke at pille sig i øjet efter operationen, i det hele taget skal man holde fingrene fra øjet for at undgå infektion.

Efter operationen skal du bruge øjendråber
Til forundersøgelsen har du fået en elektronisk recept på øjendråber godkendt. Recepten er aktiv på alle landets apoteker, og kan afhentes på alle apoteker ved fremvisning af dit sygesikringskort. Øjendråberne skal du tage de efterfølgende 14-dages tid efter operationen.

De første øjendråber skal du påbegynde 4 timer efter operation.

Følgende øjendråber skal bruges:
Tobradex 1 dråbe 3 gange dagligt i 14 dage
Nevanac 1 dråbe 3 gange dagligt i 21 dage
Der skal gå 5-10 min. mellem drypning af hvert præparat. Bruger du tryksænkende øjendråber (fx pga grøn strær), skal du bruge de sædvanlige dråber FØR du drypper med Tobradex.

Efter operationen, den første dag, er det normalt at mærke ubehag. De fleste patienter oplever ikke betydelige smerter efter operationen. Oplever du faldende syn eller betydelige smerter bør du straks kontakte os telefon 71 70 00 00.

Efter en Grå Stær operation

Dette afsnit er patientinfo for den patient, som ønsker indsigt i, hvad man skal forvente efter en operation for grå stær.

Afhængigt af dit forløb vil du komme til kontrol på Øjenhospitalet Danmark, en samarbejdende klinik eller hos egen øjenlæge. Kontrol af operationen vil typisk være indenfor et par dage til uger. Skulle der mod forventingen være problemer eller er du som patient usikker vil vi bede dig om at ringe (71 70 00 00). I telefonen kan vi hurtigt afgøre om det lyder normalt eller vi gerne vil se dig samme dag eller en af de kommende dage. Vores personale er meget erfarent og du vil få et kvalificeret svar via telefonen.

I perioden op til første kontrol, skal du bruge de udleverede øjendråber, der hjælper med at beskytte mod infektion og betændelse.

Synet efter operation
Inden for et par dage vil de fleste patienter mærke at deres syn forbedres.
I forhold til fx stillesiddende arbejde kan du forvente, at være i stand til at arbejde få dage efter.
Du kan genoptage alle normale dagligdags gøren og laden allerede dagen efter, herunder;
Gå rundt, lave mad, gå på arbejde (hvis det ikke er fysisk hårdt eller støvrelateret). Du kan IKKE belaste din øjne for meget ved TV, læse el.lign, men du kan opleve at være træt, hvilket er ganske normalt.

Briller/kontaktlinser efter operation
Der findes forskellige typer af intraokulære linser, og afhængigt af valg af linse vil du have brug for forskellige brillemæssige løsninger.
–  Ved en BASIS behandling: efter 4-6 uger anbefales det at søge optiker for at opnå et optimalt resultat.
– Ved en PREMUIM behandling: En billig læsebrille kan erhverves efter 1. operationsdag. Typisk i styrkeområdet +1, +1,5 eller +2 afhængigt af arbejdsopgaven.
– Ved en PREMIUM+ behandling: ved denne operation skal du ikke efterfølgende bruge briller. Det er dog vigtigt i perioden efter operationen, at du ikke bruger briller. Din hjerne er i en adaptionsperiode, dvs. den skal tilvænnes og lære at bearbejde de nye synsindtryk. Derfor råder vi alle vores patienter til ikke at bruge briller den første måned efterfølgende.

Risici og komplikationer

En Grå Stær operation er en af ​​de sikreste kirurgiske procedurer med en meget høj grad af succes, og der opstår sjældent komplikationer. Alle patienter bliver vurderet inden operationen og til din forundersøgelse vil øjenlægen eller andet sundhedspersonale diskutere dine konkrete potentielle komplikationer. Ingen patienter er ens, og alle øjne er forskellige. Lider du af andre øjensygdomme, har haft et traume i øjet eller andre specielle forhold vil du til forundersøgelsen blive bekendt med dit mulige udbytte eller forventede resultat af en operation. Grå Stær operation er det som Øjenhospitalet Danmark gør aller bedst og har været førende i 25 år. Du kan ikke være i bedre hænder end hos os.

Alle vores patienter skal dog underskrive en samtykkeerklæring, dette betyder, at patienten er blevet gjort opmærksom på de komplikationer der kan opstå i forbindelse med en Grå Stær operation. Det er vigtigt at man som patient har læst og forstået fordele og ulemper ved operationen. Det er altid muligt at blive rådgivet og vejledt af sundhedspersonalet på Øjenhospitalet Danmark.

Komplikationer ved en grå stær operation opdeles i to grupper: almindelige og alvorlige komplikationer.

En Grå stær operation giver som alle andre operative indgreb en naturlig risiko. Vi er stolte af at vores alvorlige komplikationer er under 0,1%, dette svarer i praksis til det laveste opnåelige niveau. Selvom du som patient skulle få en alvorlig komplikation, er dette ikke ensbetydende med at man mister synet. I værste tilfælde vil synet være nedsat og kun på det ene øje.

Det er vigtigt at oplyse om tidligere øjenproblemer. Forhold der øger risikoen for komplikationer, er glaukom (grøn stær), regnbuehindebetændelse, aldersrelatet maculadegeneration, hornhindedystrofi, diabetisk retinopati, stærk myopi, infektionssygdomme i øjenlåg eller tåreveje.

Almindelige komplikationer kan være kortvarig hævelse af hornhinden (dette giver tåget syn, aftager ofte efter en uge), let hævelse af nethinden, forbigående trykstigning, inflammation (betændelse) og let infektion. Fælles for de almindelige komplikationer er forbipasserende, hurtige at behandle og giver ikke nedsat synsevne.

Hvad er efterstær – en almindelig komplikation?
I nogle tilfælde inden for måneder til år efter operationen, kan den tynde linsekapsel blive uklar, og forårsager sløret syn. Du kan have en fornemmelse, at den Grå Stær er tilbage, fordi dit syn bliver sløret igen. Denne proces er en mattering af den bageste kapsel, bedre kendte som efterstær. For at genoprette synet bruges en laser. Behandlingen er ambulant, foregår i dråbebedøvelse og er ganske smertefrit. Med laser laves et minimalt hul i den ”matte linse kapsel”. Denne procedure tager kun et par minutter, synet forbedrer allerede samme dag og du vil igen se ligeså godt som efter din Grå stær operation.

Ændring af refraktion efter operation. I sjældne tilfælde  kræves en ekstra korrektion af den indsatte linse. Dette kan gøres med laser 1,5 til 6 mdr. efter operationen. Toriske linser skal placeres præcis, og i  sjældne tilfælde kan linse være forskubbet nogle gradertal, denne kan dog efterfølgende roteres tilbage.

Alvorlige komplikationer er nethindeløsning, kapselbrist, tab af corpus, blødning og infektion. Dette er de alvorlige komplikationer, de er sjældne under 0,1 % på Øjenhospitalet Danmark, og er  sjældne på alle øjenklinikker med erfarne øjenkirurger.

TLF: 71 70 00 00
Kontakt os nu
RING MIG OP
Bestil opringning
TILMELD INFOMØDE
Info om operationer
PREMIUM FORUNDERSØGELSE
Klar til linseoperation?