Ring nu - Telefon: 71 70 00 00

Grå stær er betegnelsen for synshæmmende uklarheder i øjets linse. Ved operation bliver linsens uklare indhold fjernet og erstattet med en ny kunstig linse. Den nye linse holder resten af livet. Det er ikke meningen, at linsen skal eller kan udskiftes, derfor er det meget vigtigt at du, som patient, tager stilling til valg af linsetype.

På det offentlige sygehus eller via frit sygehusvalg tilbydes patienten kun én type af grå stær behandling. Udviklingen indenfor kunstige linser gør det i dag muligt at opnå en bedre synsoplevelse. Lider du af bygningsfejl kan dette korrigeres med specielle linser, som Øjenhospitalet Danmark er eksperter i at vejlede om og indoperere. Bruger du i dag briller med glidende overgang findes der i dag linser, hvor du kan opnå brillefrihed på alle afstande efter operation.

Information om valg a linser – klik her!

Sygesikringen Danmark giver tilskud til operationen. Dækningen gælder for gruppe 1 og 2 samt gruppe 5 med operationsdækning, hvor der ydes et tilskud på 6.000 kr. per øje*. Med udvidet operationsdækning stiger tilskuddet til 13.000 kr. per øje*.

 

*Taksterne er baseret på 2014 listen

 

Læs om tilskud fra Sygeforsikringen Danmark

Operation for grå stær

Forundersøgelse

Forundersøgelsen til en grå stær operation har til formål at vejlede og råde patienten.
Afhængig af dit behandlingsforløb undersøges du først af sundhedspersonale med specialerfaring, og efterfølgende den øjenlæge som står for selve operationen.

Selve forundersøgelsen er aldeles smertefri. Med en spaltelampe vil dine øjne blive undersøgt, hvor omfanget af grå stær vurderes, samt øjnenes almene tilstand. Konstateres grå stær foretages udmåling til den kunstige linse. Udmålingens formål er at finde den bedst egnede linsetype til dine øjne. På baggrund af resultatet vil du få vejledning om dine muligheder for behandling.

Du vil også blive spurgt til din almene tilstand, da det er vigtigt at afdække evt. sygehistorie. Dette omfatter tidligere og/eller nuværende sygdomme (fx. hjerteproblemer, lungelidelser etc.) Dit nuværende og/eller tidligere medicinforbrug. Generelle øjenproblemer – fx. bygningsfejl, dobbeltsyn, sløret syn eller øjensygdomme. Oplysninger du måske ikke finder relevante kan være vigtig viden før en operation.

OBS! Til forundersøgelsen er det almindeligt at anvende pupiludvidende medicin. Undgå at køre i bil, da virkningen først aftager 1-2 timer efter. Få evt. en person til at være chauffør for dig.

Før operation

Da hårvask frarådes de første dage efter operationen, anbefales det at vaske håret inden operationen.
Efter din operation skal du tage øjendråber i 3 uger, og der anbefales at afhente dem inden operationen. Du vil til forundersøgelsen få udleveret en recept og instrukser, så der intet er at tage fejl af.

På operationsdagen

Undlad al kosmetik i ansigtet, herunder creme, pudder og eyeliner. Indtag den medicin du plejer med mindre andet er aftalt med øjenlægen.

Operationen

Katarakt operation

Indsættelse af ny linse efter grå stær operation.

Du skal påregne at være på Øjenhospitalet Danmark i ca. 1 – 1,5 time, fra start til slut. Ved ankomst dryppes øjet med pupiludvidende medicin og bedøvende øjendråber. Du kan få en beroligende tablet, hvis du har det bedst med det.
Operationen er smertefri, og foregår i lokalbedøvelse. Bedøvelsen påvirker de såkaldte smertereceptorer, hvilket betyder at du godt kan mærke berøring og føle kulde/varme, men ingen smerte.
Selve indgrebet tager ca. 15 – 20 min., hvor en stor del af tiden går med sterilisering omkring øjet, afdækning og forberedelse.

Hvad sker der på operationsstuen?

Først identificeres patienten, hvorefter patienten lægger sig på et sengeleje, som har en pude med fordybning til baghovedet. Området omkring øjet steriliseres, og der lægges en afdækning der dækker hele hovedet og ned til midt på kroppen. Der klippes et mindre hul i afdækningen omkring øjet, hvor der placeres en øjenspærre, som holder øjet åbent så du ikke kan blinke under operationen.
Det er muligt at kommunikere med øjenlægen under operationen. Skal du fx hoste, har ondt i ryggen eller føler andet ubehag skal du blot nævne det.
Når operationen er færdig kan du umiddelbart tage hjem kort efter.

Efter grå stær operation

I løbet af få dage vil operationen give dig en afgørende synsbedring. Synet er sædvanligvis sløret det første døgn, der kan opleves flimren for øjet og fremmedlegemefornemmelse i øjet. Enkelte kan have en forbigående ændring af farveopfattelsen.
Til forundersøgelsen vil du få instruktioner om øjendrypning og recept udleveret. Øjendrypningen skal påbegyndes det første døgn. Du må ikke selv køre bil hjem fra operationsdagen.

Komplikationer og risici
I nogle tilfælde kan der opstå såkaldt efterstær, dette fjernes hurtigt og smertefrit med laserbehandling. Du skal være opmærksom på at enhver operation indebærer en vis risiko for problemer. Infektion, blødning og hævelse i nethinden samt nethindeløsning er blandt de komplikationer, der kan påvirke synsevnen på længere sigt.
Øjenhospitalet Danmark står for tryghed, sikkerhed og kvalitet og kan tilbyde operationer udført af landets førende specialister i grå stær. Vi bruger det mest avancerede udstyr, og benytter kun markedets bedste produkter. Vor målsætning er at være markedsførende, både når det gælder kvalitet og sikkerhed imod alvorlige komplikationer. Målt på antal operationer pr. år ligger vor risikorate omkring 0,001 %. Det svarer i praksis til det lavest opnåelige niveau.

Praktiske råd efter operationen

Du må ikke gnide dig i øjet de første par uger.
Du skal undgå svære fysiske belastninger, ingen tunge løft de første 2 uger.
Undgå at gå i swimmingpool i 2-3 uger.
Det er tilladt at se fjernsyn, læse, gå ture og i det væsentlige foretage sig det, du plejer.
Du skal dryppe øjet 3 gange dagligt, og det er vigtigt at huske håndvask før drypning.

Kontrol efter operationen og konsultation hos optiker

Du skal bestille tid til efterkontrol, typisk skal du kun til én gang, men afhængig af forløb kan to eller flere kontrolbesøg komme på tale.
For at opnå et optimalt syn anbefaler vi, at du søger optiker efter ca. 4 uger.

Øjendrypning efter operation

  • Tobradex (1 dråbe 3 gange dagligt i 14 dage)
  • Nevanac (1 dråbe 3 gange dagligt i 21 dage)

Der skal gå 5-10 min. mellem drypning af hvert præparat. Bruger du tryksænkende øjendråber, skal du bruge de sædvanlige dråber FØR du drypper med Tobradex.

Ventetider grå stær operation

Der er ikke ventetid på Øjenhospitalet Danmark

 

TLF: 71 70 00 00
Kontakt os nu
RING MIG OP
Bestil opringning
TILMELD INFOMØDE
Info om operationer
GRATIS FORUNDERSØGELSE
Klar til linseoperation?